Христо Стоичков - Гордостта на българския футбол



Христо Стоичков е български футболист, треньор и почетен консул на България в Испания. Той е най-успелият български футболист, избран в идеалния отбор на страната ни за всички времена, носител на най-престижните футболни награди "Златна топка", "Златна обувка", носител на купата на Европейските шампиони, Купата на носителите на национални купи и голмайстор на Световното първенство по футбол в САЩ 1994 г.

Роден е на 8 февруари 1966 г. в Пловдив в семейството на Пенка и Стоичко Стоичкови. Христо прави първите си стъпки в организирания футбол в школата на Марица (Пловдив). Дебютът му е в мъжкия отбор на Завод "Юрий Гагарин", а по-късно играе за УСМ и Хеброс.

След добрите мачове, които прави за екипа на Хеброс, е привлечен в столичния ЦСКА.

Още в първия си сезон в ЦСКА проличават огромният му талант, но и буйният му нрав.

В края на сезона, след батални сцени, разиграли се в мач за купата с Левски през месец май 1985 г., е наказан да не играе завинаги, но по-късно наказанието е намалено на една година.

Със завръщането си във футбола става основна фигура в ЦСКА и заедно с Любослав Пенев и Емил Костадинов правят най-силното нападение в България.

През сезон 1989/90 печели приза "Златна обувка" за голмайстор на Европа с 38 гола в първенството. С ЦСКА достига до полуфинал за европейския турнир Купа на носителите на купи (КНК), където отборът отпада от Барселона.

Христо Стоичков в отбора на Барселона и купата след спечеления приятелски мач срещу Атлетико Мадрид
Христо Стоичков в отбора на Барселона и купата след спечеления приятелски мач срещу Атлетико Мадрид Източник: Getty Images/Guliver

Заради доброто му представяне в мачовете на ЦСКА ФК Барселона закупува Стоичков за сумата от 4,5 млн. долара. Стоичков веднага става любимец на публиката в Барселона и е един от основните играчи на т. нар. "Дрийм Тийм", с който стига до финал за КНК.

С екипа на червено-сините прави отлични мачове, неговите пробиви, завършващи с гол, остават завинаги в историята на каталунците и на европейския футбол. Пет пъти става шампион на Испания, един път е носител на Купата на Краля, 4 пъти спечелва суперкупата на Испания. 

Заедно с националния отбор на България постига запомняща се победа над отбора на Франция в последен и решаващ мач от квалификациите за световните футболни финали в САЩ 94, игран на 17 ноември 1993 г.

Тази победа дава началото на най-великия момент в историята на българския футбол.

През 1994 г. националният отбор прави запомняща се серия от четири поредни победи, които го довеждат до малкия финал и престижното 4-то място в света и бронзовите медали в турнира.

Вижте снимки от голямото шоу по случай 50-ия рожден ден на Стоичков в нашата галерия

В тези мачове Стоичков отбелязва шест гола и получава приза за голмайстор на световните финали 1994. Отличните му мачове, майсторските му голове и пасове го поставят в идеалната единайстерока на първенството.

Източник: Getty Images/Guliver

През същата година френското футболно списание "Франс Футбол" поставя Христо Стоичков на първо място в своята годишна класация, печелейки с това най-желаната и престижна футболна награда в света - "Златната топка". Освен това той става и носител на орден "Стара планина" I степен за успешно представяне на Световното първенство в САЩ през 1994 г.

През 1999 г. Стоичков се отказва от футбола след мача от евроквалификацията България - Англия. Изиграва 83 мача и отбелязва 37 гола за националния отбор на България. Година по-късно се връща отново на зеления терен като сключва договор с американския "Чикаго Файър". Там играе три години.

На 34 години е избран за футболист №3 на България.

През 2003 г. преминава в ДС Юнайтед, където прекратява кариерата си на 38-годишна възраст. 

През 2004 г. Христо Стоичков е назначен за старши треньор на националния отбор, но след много скандали през 2007 г. се отказва и става треньор на Селта Виго, където се задържа шест месеца. 

Източник: Getty Images/Guliver

През септември 2007 г. печели награда "Златен крак" и

е обявен за най-великия български футболист от организаторите на наградата.

Христо Стоичков е женен за Мариана Стоичкова. Двамата имат две дъщери - Михаела и Христина.

На 20 май тази година на стадион "Васил Левски" в София Стоичков отпразнува 50-ия си рожден ден с бенефисен мач, на който присъстваха 40 хил. зрители.

Празника на звездите - шоуто "50 години №8"

Христо Стоичков е легенда в българския футбол. Той е трикратен шампион на България и петкратен шампион на Испания. Избиран е за футболист №1 на България пет пъти и е любимец, и гордост на поколения българи.


Четете още:

🔴 5 величествени паметника – символ на българския дух

🔴 Бихте ли изкачили тази българска екопътека?

🔴 Неграмотната България: Родни надписи, които ще ви просълзят





Източник: Вести





Коментари

горе