Селската ракия победи, властта върна казаните с 1000 л



Селската ракия обедини леви и десни така, както стените на парламента рядко са го виждали. Депутатите от всички партии единодушно подкрепиха решението селските ракиджийници отново да имат казани с вместимост 1000 литра.  

Народните представители промениха на първо четене Закона за акцизите и данъчните складове. Те го направиха по-малко от година след като самите те попариха ракиджиите по селата, като им забраниха да имат казани с вместимост над 500 литра.

След протести на ракиджии и по искане на Патриотите и РБ днес парламентът върна изискването максимална вместимост на съдовете за варене на ракия да е до 1000 литра.  

Така ракиджиите ще варят двойно повече ракия, без да плащат висок акциз. "Иска ми се по тема като тази парламентът да не се разделя, а всички да защитим малките български производители срещу монополите. Няма ляво,  няма дясно", каза един от вносителите Мартин Димитров.  

Георги Търновалийски от БСП подкрепи проектите на РБ и ПФ. Колегата му Таско Ерменков подкрепи Димитров и обясни, че големите са достатъчно големи, за да имат нужда от закрила, а малките са толкова малки, че дори не влизат в полезрението на депутатите.  

Парламентът прие на първо четене и промени, внесени от ГЕРБ. Те записват задължение на общините да следят дали малките ракиджийници спазват правилата.  

Вече кметовете ще имат правата и задължението да водят отчетността и да събират данните от отчетността, да дават разрешението един малък обект да работи или не, ако не се изпълняват определени условия. Сумата от внесения от малките ракиджийници акциз ще постъпва по сметка на общината.  

Левите партии обаче отказаха да подкрепят изменението с мотива, че то въвежда нови рестрикции срещу малките производители на ракия.


Четете още:

🔴 РЕКВИЕМ ЗА ЕДНО НЕЗВЕЗДНО КИНО

🔴 Пулев направи дарение за Голямата базилика в Плиска

🔴 Гимнастичката Цвети иска да гледа телевизия





Източник: Днес.БГ





Коментари

горе