Не подценявайте тези симптоми! Може да е топлинен удар



Ако се забелязва обърканост, дезориентираност, войнственост или друга промяна на психичното състояние на човек, това най-вероятно е топлинен удар, предупреждават доброволците от Българския червен кръст в Пазарджик. Всяка година те периодично раздават вода по улиците в града. 

Това са само част от симптомите, които подсказват, че тялото е прекалено прегряло от горещините. Високите показания на термометрите за края на юли и началото на август трябва да направят хората още по-внимателни. Откритите части на тялото, подложени на преките слънчеви лъчи, могат да предизвикат изгаряния за кратко време, а високата температура да предизвика термичен шок. Най-застрашени са малките деца, възрастните, сърдечноболните и светлите хора. Имайте предвид, че вероятно

настъпва обезводняване, ако имате главоболие, гадене, повръщане, мускулни крампи или не уринирате през последните часове. Препоръчва се в случая да се пие вода в малки количества, на малки глътки до стабилизиране. Ако някой повръща, не бива да му се дават течности. Потърсете медицинска помощ, съветват червенокръстците. 

Високите летни температури могат да докарат на човек сериозни здравословни проблеми като топлинен синкоп, топлинно изтощение, топлинен удар и слънчев удар. 

До топлинен синкоп се стига след прекомерно претопляне на организма и дълго стоене прав. Кръвоносните съдове се разширяват много бързо, а пулсът се забавя. Следва спад на кръвното налягане, а оттам и краткотрайна хипоксия на мозъка.

Може да доведе до кратка загуба на съзнание. От БЧК предупреждават човек в такова състояние да се сложи легнал, а краката да се вдигнат нависоко, докато се съвземе. 

Топлинното изтощение изчерпва силите в организма, а тялото дехидратира от прекомерно потене и малко течности. Познава се по бледа, студена и потна кожа, ускорение на пулса, леко повишена телесна температура, прилошаване, мускулен спазъм и смущения в съзнанието.

Доброволците съветват краката да се поставят на студено, а ако няма гадене, да се дават много течности. Топлинното изтощение е състояние, заради което трябва да бъде повикан спешено лекар. 

Топлинният удар се получава при дълъг застой в страшна жега. Телесната температура се покачва непрекъснато, а над 42 градуса настъпва смърт. Може да се случи при тежък физически труд на горещина или в нагрята от слънцето кола със запарен въздух в нея. Симптомите за топлинен удар са зачервена кожа, гадене, световъртеж, ускорение на пулса и дишането, главоболие, загуба на съзнание и др. 

Слънчевият удар се причинява, когато прекалено дълго главата на човек е изложена на слънце. Мозъчната кора прегрява и настъпват усложнения. Може да се предизвика мозъчен оток с повишаване на мозъчното налягане. Рискови пациенти са децата и хората с гола глава. Слънчевият удар се разпознава по силно зачервена и гореща кожа, прилошаване, повръщане, виене на свят, болки в челото, замъгляване на съзнанието до изпадане в безсъзнание. Доброволците от БЧК съветват в такова състояние пострадалият задължително да бъде охладен с влажни кърпи, особено главата. 

Последиците от летните горещини понякога могат да бъдат изключително сериозни. Затова е важно хората да взимат превантивни мерки. Едно от най-важните неща е пиенето на вода. От БЧК съветват всеки да поема поне 2-3 литра на ден. Газираните напитки, алкохолът и кафето не бива да бъдат заместител на водата. Хубаво е да се избягват излизанията в пиковите горещи часове, а ако е неотложно, да се избират сенчести места или да се пътува в кола с климатик. При излагане на слънце трябва да се използва защитен крем или лосион, да се носят светли дрехи и шапки. Доброволците съветват да се избягва усилена физическа дейност през горещите часове. Топлинен удар може да се получи дори и ако приемате достатъчно вода, обясняват от БЧК.


Четете още:

🔴 В никакъв случай не спирайте алкохолa

🔴 Богата програма, нови участници и силен интерес към Беглика фест 2016

🔴 Норвежкият крал отглежда български пчели





Източник: Марица





Коментари

горе