Цветарски бос и преводач в Мароко се върнаха в Павел да възраждат местните кооперации



ДВАМА ЕНТУСИАСТИ ВЪЗРАЖДАТ ДВЕТЕ КООПЕРАЦИИ В ПАВЕЛ „Съдружие 94“ и „Зора 06“. 34-годишният Александър Тодоров, на когото казват Сашо Руснака, и 66-годишният Илия Илиев са зарязали доходоносен бизнес, за да се върнат при корените си, и не съжаляват за това. Александър е един от първите бизнесмени в цветарския бранш във В. Търново с веригата „От обич“, която после продава и се връща в родното си село, за да поеме кооператива. Преподавателят по френски Илия Илиев пък зарязал работата си на преводач в Мароко с оферти за Франция и Белгия и също се върнал в родното село. И двамата подчертават, че не са арендатори, а председатели на кооперации и земеделски производители и искат да бъдат обозначавани така.

ЗАВРЪЩАНЕТО И ИНВЕСТИЦИИТЕ НА АЛЕКСАНДЪР ТОДОРОВ

ТОЙ Е ЖЕНЕН, С ДВЕ ДЕЦА – МОМИЧЕ НА 9 Г. И МОМЧЕ НА 1,5 Г. Със съпругата Нели се запознали като студенти по финанси във ВТУ. Живеят във В. Търново, защото в Павел няма нито училище, нито детска градина, а дъщерята ходи всеки ден на плуване. Преди 6 години Сашо продава цветарския бизнес във В. Търново и става председател на кооперация „Съдружие 94“. Тогава тя била с 5800 дка земя, но вече е с 3800 дка. Собствениците на земи продават нивите си и напускат сдружението, освен това доста от членовете на този кооператив си дават земите на арендатор, който дава рекордните 80 лв. на декар рента.

„Моето семейство има 50 дка в тази кооперация, преди 6 години не успях да устоя на молбите на хората и заради това се върнах и се захванах с този бранш. Положението обаче не е розово тази година, защото за мен пшеницата не може да се опраши и дори още няма цена за сделка“, разказва Сашо и споделя, че и той е бил преди години на ръба на избяга от България. Като малък обаче бил запален по техниката и хората в Павел после го придумали да им оглави кооператива с около 300 член-кооператори. Майка му е рускиня, а бащата му е от Павел. От години обаче хората му викали Сашо Руснака и той не се сърди за това.

Най-младата служителка Катя, която управлява всякаква техника
Най-младата служителка Катя, която управлява всякаква техника

ДНЕС ЛЪЧЕЗАРНИЯТ И СЪРЦАТ МЛАД МЪЖ СЕ ОПИТВА ДА ЗАТВОРИ КРЪГА НА БИЗНЕСА СИ В ПАВЕЛ и заради това отглежда 3000 кокошки носачки и се грижи за 25 дка бостан, защото проблемът със земята става все по-голям. Миналата година на площада в Павел от бостана са раздадени един тир дини, но сега още не се знае какво ще стане заради лошата година.

„Решил съм да разширя бизнеса с кокошките и да кандидатстваме по проект, освен това искам да си правя сам фуража. Не смятам да се отказвам от начинанието си в Павел, засега давам работа на 10 души и най-младата ми работничка е на 26 г. Катя управлява всякаква техника и дори бе кандидат за общински съветник“, казва още Александър Тодоров и ни развежда на бостана и при кокошките, където всичко е оборудвано с модерна техника. Той обаче подчертава, че у нас пазарът убива производителя и заради това е все по-трудно да оцеляваш и да се бориш с бюрокрацията.

ИЛИЯ ИЛИЕВ ПОЕЛ ФАЛИРАЛА КООПЕРАЦИЯ И Я ВДИГНАЛ НА КРАКА

„ЗОРА 06“ ИМА 3100 ДКА И ОКОЛО 80 ЧЛЕН-КООПЕРАТОРИ, ДАВА РАБОТА НА 9 ДУШИ. Илия Илиев има собствени около 200 дка. Кооперацията отглежда грах, плюс останалите традиционни зърнени култури.

„Започнали сме от нула, защото преди това бе кооперация „Единство 93“, която е фалирала. През 2006 г. е възродена и заради това се казва така – хем зора, хем на годината на създаването. Преди 6 г. нямаше нищо. Сега успяхме да направим чисто нова база и да работим”, започва своя разказ

Илия Илиев и модерната база, която е вдигнал на гола поляна
Илия Илиев и модерната база, която е вдигнал на гола поляна

скромно 66-годишният мъж. После казва, че всъщност се е завърнал от Мароко, където е бил преподавател и преводач от френски. Преподавал е селскостопанска техника на френски език и е бил 4 г. в Мароко. Наложило се да се върне в България по семейни причини и си дошъл в родното село.

Тогава хората го задърпали на събрание и така станал председател на бъдеща кооперация. През това време синът му заминал за Лондон, където учи и сега, но бащата трайно е поел риска в родното село.

„Върнах се и останах от местен патриотизъм, макар да ми предлагаха 5000 лева заплата да съм преводач в Белгия и Франция. Сега съм с 420 лева пенсия, но въобще не се оплаквам и правя това, което мога. Всички ми викат, че съм луд за връзване, но трябва да има и такива в нашата страна“, се смее Илия Илиев. И добавя, че инвестицията върху гола поляна е за около 700 000 лева.

НЯМА СЪБИТИЕ В ПАВЕЛ, ЗА КОЕТО ТЕЗИ ДВАМА МЪЖЕ ПЛЮС ФАМИЛИЯ Стамови, които бяха заети в деня на нашата уговорка, да не помагат за изявите в селото. Александър Тодоров и Илия Илиев обаче са категорични, че законът трябва да се промени, защото сега дава възможност арендаторите да се превръщат във феодали и да изкупуват земята. Според тях трябва да се направи ограничение от не повече от 10 000 дка и освен това в реални граници. Така заради субсидии от държавата няма да се изкупуват земи, които после пустеят. Освен това малките – като техните две кооперации – трудно се добират до проекти заради липса на закони и заради силно лоби, което обслужва интересите на малцина у нас.

Нели СУКОВА


Четете още:

🔴 Писна им и ето каква табела си сложиха (СНИМКA)

🔴 Бени и Крис отидоха да живеят на село. И им е супер!

🔴 България се класира на финалите на Европейската лятна купа за момчета до 12 г.





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе