Конституционният съд зачерта три от въпросите на Слави Трифонов



Слави Трифонов

Конституционният съд зачеркна три от въпросите от референдума на „Шоуто на Слави“, допуснати от парламента. Конституционният съд реши да отнеме правото на народа да се изкаже по въпросите за намаляване на броя на депутатите на 120, за дистанционното електронно гласуване при избори и референдуми и за мажоритарния избор на полицейски началници. Те бяха атакувани от президента Росен Плевнелиев.

Делото бе разпределено на съдията от квотата на президента Кети Маркова.

По думите на съдиите, ако гражданите се произнасят за броя на депутатите и за избора на местни шерифи, както и ако бъдат питани повторно за въвеждането на електронно гласуване, ще бъдат погазени основни конституционни принципи. Решението е взето единодушно.

В средата на май народните представители одобриха и шестте въпроса (зачертаните са тези, които КС елиминира днес):

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Според КС няма как референдум, който се провежда с решение на обикновено Народно събрание, да поставя въпроси, които са от компетентността на Велико Народно събрание. Такъв в случаят с питането за намаляване на броя на депутатите от 240 на 120. По мотивите на инстанцията е, че за да може решението, взето на референдум, да бъде изпълнено и да породи правни последици, то трябва да е компетентността на органа, който взема решение за провеждането му. В случая НС не може да се ангажира с провеждане на референдум с въпроси, чието решаване е от компетентността на друга власт, каквато е Велико народно събрание, тълкуват магистратите.

„Конституционният съд намира за необходимо още веднъж да акцентира, че националният референдум по своята същност и действие е мощно средство за пряко упражняване на държавната власт от гражданите. Той съществено се отличава от други форми на участие и в никакъв случай не е разновидност на социологическо проучване. Това налага Народното събрание стриктно да упражнява възложените му по силата на Конституцията и закона правомощия, за да не допусне народът да бъде подвеждан да участва в гласуване, за което изначално е ясно, че резултатът от националния референдум няма да произведе целените правни последици“ посочва още КС.


Четете още:

🔴 Майтаке - японската гъба чудо за отслабване

🔴 Да се поклоним пред ген.-лейтенант Иван Колев и Стефан Караджа

🔴 Дяволската екопътека - само за куражлии (СНИМКИ)





Източник: politikata





Коментари

горе