Правят класна стая под небето в българско село




На прага на новата учебна година текат ударни ремонти в 17 училища на врачанския регион. Всички те са козметични и се финансират от делегираните бюджети на школата. Изключение е основното училище „Никола Й. Вапцаров” в най-голямото село на областта – козлодуйското Селановци. Там изграждат зелена класна стая под небето. За нея учебното заведение се е преборило за финансиране с проект в националния конкурс за чиста околна среда, обявен от МОСВ и ПУДООС. С получените 4476 лв. в необичайната класна стая се поставят пейки, маса, демонстрационни табла с навес, детска пързалка, метеорологична станция, алпинеум и информационно табло.

Възстановява се релефна географска карта на пода на зелената стая. В нестандартното учебно пространство ще се провеждат занимания, свързани с опазване на околната среда. Ще се организират фотоизложби на най-замърсените райони в селото и ще се предприемат инициативи за почистването им.

В професионалната гимназия в Бяла Слатина пък в дните преди първия звънец се обособява английски двор. Желанието е учениците и преподавателите им да се разхождат в среда, която е късче от природата. А за създаването й не се искат кой знае колко средства. Нужни са по-скоро майсторлък и желание.

В останалите училище се извършват по-скоро освежаващи ремонти на класните стаи и санитарните помещения. Всички те ще завършат навреме и според просветния инспекторат във Враца учебната година ще започне нормално.


Четете още:

🔴 Завършва реставрацията на южния кораб на Голямата базилика в Плиска

🔴 В Гърция издигат мемориален комплекс на български национален герой

🔴 СТРАХОТНА неостаряваща българска песен, актуална и днес! Няма човек, който да не я знае! (ВИДЕО)





Източник: Кмета





Коментари

горе