Военно обучение и патриотично възпитание ще учат децата в часа на класа



Защитата на родината и военното обучение, патриотичното възпитание и изграждането на националното самочувствие, финансова грамотност, кариерно ориентиране ще учат учениците в часа на класа. Това предвижда проектът на държавния образователен стандарт за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование, който влиза в сила още през учебната 2016-2017 година.

"Това е стандартът, по който не се пишат оценки, но който трябва да изгради добри граждани", заяви при представянето на проекта зам.-министърът на образованието Диян Стаматов, цитиран от пресцентъра на ведомството.

За това обучение от 1 до 4 клас е предвиден 1 час годишно, а от 5 до 12 клас – по два часа годишно. Една от целите на стандарта е учениците да се формират като личности с позиция и способност да защитават своите права, да участват в гражданския, политическия и социалния живот – да могат да изразяват гражданската си позиция, да вземат решения за своето развитие, да носят отговорност за поведението си.

Стандартът регламентира темите, които ще се учат не само в часа на класа, но и в общообразователната подготовка и извънкласните форми. Тематичните области по него са свързани с:

- патриотичното възпитание и изграждането на националното самочувствие;
- предприемачеството и управлението на личните финанси;
- защитата на родината и военното обучение;
- безопасността и движението по пътищата;
- защитата при бедствия и аварии;
- превенция на насилието;
- справяне с гнева и агресията и мирно решаване на конфликти;
- превенция на тероризма и поведение при терористична заплаха;
- превенция и противодействие на корупцията.

Извън определените в стандарта теми министърът на образованието може всяка година да определя и други актуални теми, по които да се работи в часа на класа. Меглена Кунева очаква през този стандарт учениците да се подготвят и по темата за защита на потребителите.

Всяка детска градина и училище ще приема свои програми по този стандарт. Той регламентира и подкрепа за учениците чрез участие в училищни медии; подкрепящи здравето; толерантността, социалната чувствителност, правата на човека, опазването на околната среда и др. кампании; обучения на връстници от връстници; превенция на агресията; отпадане от училище и др.

Това е 13-ият по ред стандарт, който министерството на образованието изготви преди новата учебна година. Предстои да бъдат представени стандартите за инспектирането, за управлението на качеството, за нормирането и заплащането, за физическата среда, и за финансирането.


Четете още:

🔴 Изпращат Котоошу с терлици, каренца и шише ракия

🔴 Вечният Валери Петров

🔴 Златните момичета смедалите на Корковадо





Източник: Дневник





Коментари

горе