Внимание! Нова нагла схема ни бърка дълбоко в джоба!



Находчиви измамници откриват все по-нагли методи да бъркат в джоба на и без това бедния български народ. Сметката ви към мобилните оператори може да набъбне значително без дори да разберете. СМС-ите, които получавате за различни „игри и забавления“ са платени и се таксуват, дори и да не отговаряте на тях, пише bulnews.bg.Жертва на подобна измама е станала врачанка. Най-вероятно обаче опарени по този начин са станали хиляди хора, които дори не са разбрали, че ги скубят всеки месец.

Жената разказва, че преди малко повече от 2 години си взела телефон на лизинг от офис на мобилен оператор в града. Таксата й не била никак ниска, а към нея била включена и сумата за изплащане на апарата. След като договорът изтекъл, врачанката минала на по-ниска такса. Тогава забелязала, че вместо очакваните 4 лева, всеки месец получавала фактура в размер на 13 лева.

След като се консултирала с мобилния оператор, от там й казали, че сметката й се трупа заради услуги с добавена стойност към външна фирма. Станало ясно, че СМС-ите за игри, които получавала редовно и за които не обръщала внимание, всъщност се начисляват. Само за да получава съобщения с различни въпроси, на които тя никога не е отговаряла, жената плащала по 30 стотинки на ден.

Служителите на телекома посъветвали жената да изпрати СМС с текст „Stop“ на определен номер и съобщенията щели да спрат. Това обаче така и не станало и те продължили да идват и да трупат средства в джоба на неизвестно кого. Едва след обаждане на оператор „услугата“ била прекратена, естествено с един последен СМС за нейна сметка.

Подобни практики никак не са новост и в медийното пространство е писано за редица такива случаи, а Комисията за защита на потребителя е затрупана с жалби от опарени граждани. Оказва се обаче, че игрите са напълно законни. В СМС-ите пишело, че има 30-дневен гратисен период, след което услугата се заплащала. Много от хората обаче въобще не отварят на подобни съобщения и дори не си  представят, че може да им се начислява сметка от нищото.

Врачанката също нямало да разбере, че е била взета за „златна кокошка“ от измамниците, ако не била минала на по-ниската тарифа и не забелязала драстичното набъбване на сметката си. Тя не иска и да се замисля колко пари е наляла в джобовете на фирмите за времето, през което не е обръщала внимание на фактурата си.

Тя призовава всички хора да не игнорират досадните текстови съобщения. По думите й, те се получават на всички мобилни оператори, независимо на кой от тях сте клиент. Никой не е застрахован, а на най-голям риск са изложени възрастните хора, които не могат да боравят добре с техниката. 


Четете още:

🔴 Кеворк съкрушително за краха на олимпиадата: Гробарите на спорта!

🔴 Срещи

🔴 11-годишно българче изкачи първенеца на италианските Доломити





Източник: Блиц





Коментари

горе