В събота може да видите как е било формирано българското опълчение



Кулминацията на честванията на Шипченската епопея са в събота, 27 август, а още на големия паркинг в подножието на Паметника на Свободата ще може да видите възстановки на реални ситуации от времето на епичните боеве.

От НС "Съединение" ще представят как са се записвали опълченците, как е извършван подбора им, предварителния медицински преглед, "стъкмяването" и строевия преглед.

Ще има оборудван полигон за преглед, строева подготовка, боравене с оръжието, стрелба по мишени и ръкопашни схватки. Отделен щаб ще ръководи подготовката, ще взема решенията и ще извършва проверка на готовността.

Особено тържествен ще бъде момента на осветяване на Самарското знаме.

От 10:30 часа близост до хотел-ресторант Шипка започва Селския мол. Изложението е за традиционни храни, напитки, продукти и изделия на местните занаяти, умения и практики.

За най-малките, които ще се качат на Шипка, е предвидена детска работилница, а ученици на художничката Ема Вертерова ще представят "Шипка в изкуство" в откритата класна стая.

Ще бъде оборудвано фотографско ателие с костюми от НЧ "Априлов-Палаузов" за селфманиаци, за хора които искат да си направят снимки или просто да се видят в един по-различен вид.

По обяд започва в открит урок по родолюбие с проф. Петко Петков, а след него е традиционната възстановка на епичните събития от времето на Руско-турската освободителна война.

Осигурени са автобуси за всички, които искат да са качат за тържествата. Извозването за връх Шипка започва в 9:00 часа от пл. Възраждане, а от върха за Габрово в 16:00 часа. Цената на двупосочния билет е 2,00 лева. Автобусите за туристическите походи до Соколски манастир и м.Узана са безплатни.

Националното честавен на Шипченската епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България.


Четете още:

🔴 Носете си новите дрехи, момчета!

🔴 Латинка Петрова: Парцалев почина от левкемия

🔴 Внимание! Нова нагла схема ни бърка дълбоко в джоба!





Източник: Дарик





Коментари

горе