Храм с размерите на "Света София" се показва в Родопите



Поредно сензационно откритие в скалния град Перперикон направи екипът на проф. Николай Овчаров. В южния квартал от два месеца се работи по разкриването на гигантска трикорабна базилика – епископска катедрала от V в. Тя е била с монументална каменна колонада, масивни зидове от огромни блокове и красива украса. Фрагменти от стенописи показват, че храмът е бил и богато изографисан с фрески.
Предполага се, че при проучванията, които ще продължат и през септември, дължината на централната част, заедно с втория притвор и двора-атриум, ще  достигне 40 метра. Това прави църквата по-голяма от Старата митрополия в Несебър и съпоставима със столичната „Света София“, Еленската и Беловската базилики, категоричен е професорът.
През ІХ в. църквата е преустроена в еднокорабна базилика, също с внушителни размери, и е продължила да функционира така до ХІV в., когато Перперикон е превзет от османските турци.
През последните дни археолозите започнаха проучването на отлично оформените гробове от средновековния период. Досега са обследвани над 30, като в много от тях се откриват великолепни накити – бронзови и позлатени наушници, обеци, пръстени и гривни. Намерен е и надгробен паметник: издълбан кръст с надпис на гръцки език наоколо.
Едно от погребенията изцяло се отличава от шистовите гробове от ХІІ-ХІV в. Става дума за отлично оформена в скалите гробница с идеално изработени покривни плочи. Тя се намира източно от апсидата на катедралата – място, което винаги е било предназначено за високопоставени духовници. Тъй като няма съмнение, че Голямата базилика на Перперикон е епископска катедрала със синтрон и амвон, нашата хипотеза е, че става дума за гробница на епископ, коментира проф. Овчаров.
При отварянето й в четвъртък сутринта се е показала идеално оформена камера, но в нея кости са липсвали. По принцип южната тераса на Перперикон е с много висока киселинност на почвата и кости почти не могат да се съхранят, обяснява археологът. Духовникът, погребан там, вероятно е бил облечен в монашеско расо, затова липсват други оцелели през вековете находки, предполага Овчаров.


Четете още:

🔴 Цвети Стоянова претърпя успешна последна операция

🔴 Да си спомним за Панайот Пипков и любими детски песни

🔴 "Ювиги хан" за съчетанието на ансамбъла – върху Малешевско хоро





Източник: Монитор





Коментари

горе