Най-голямата древна църква в Родопите била епископска катедрала



Най-голямата раннохристиянска църква в Родопите, която беше разкрита на Перперикон, е епископска катедрала. Това обяви археологът проф. Николай Овчаров. Той отвори гробница на висш християнски духовник непосредствено до олтара на базиликата. Гробът се различава от всички над 30 разкрити около храма. Той е покрит с дебели каменни плочи, а камерата е прецизно формена в скалите, с добре изградена дренажна система за отвеждане на подпочвените води. Гробницата обаче беше празна. Според проф. Овчаров най-вероятно причина за това е високата киселинност на почвата, която е разградила костите. В гроба археолозите открили керамика от 5-ти век.

"Не съм очаквал в гробницата да има златни кръстове и други църковни атрибути, защото погребението е монашеско", заяви проф. Овчаров. Според него другата версия за празния гроб е, че костите са били преместени в костница или гробница, отговаряща на високия сан на монаха.

Освен гробницата, според археолога, доказателство, че ранно християнската църква е епископска са размерите й. Базиликата е трикорабна и е широка 15 метра. Височината й е достигала 5-6 метра, а дължината й е 31 метра, но все още храма не е разкрит напълно. За важността на църквата говорят откритите 3-те двуметрови каменни колони, както и един капител.

"Останалите разкрити гробове около църквата са 34 са от 12-13 век и в тях са открити бронзови, сребърни и позлатени накити - наушници, обеци, гривни, апликации", каза още проф. Николай Овчаров.


Четете още:

🔴 Боян Петров планирал да изкачи Еверест

🔴 Храм с размерите на "Света София" се показва в Родопите

🔴 Цвети Стоянова претърпя успешна последна операция





Източник: 24 часа





Коментари

горе