Ремонтират десетки емблематични музеи в страната




Ударни ремонти текат в десетки емблематични музеи в страната. Парите за реконструкцията на старинните сгради са осигурени от държавата. Една от тях е родната къща на патриарха на българската литература Иван Вазов в Сопот, информира НоваТВ.

34 хиляди лева ще струва този ремонт. Средствата са отпуснати от Министерството на културата. С парите ремонтират покрива, стаите и фасадата на къщата музей. В най-тежко състояние е покривът на емблематичната сграда. За последен път той е ремонтиран преди 17-години и вече има течове. От ремонт се нуждаят още подовата настилка и таваните. От там годишно минават над 35 хиляди посетители. Повече идват с децата си. Ударен ремонт тече вече и в друга емблематична сграда – Етнографският музей в Пловдив.

Реконструкцията на централната фасада ще струва 140 хиляди лева. Ремонтът на Етнографската къща трябва да приключи до 14 септември, когато ще се проведе срещата на високо равнище на президентите от 12-те държави от Централна и Източна Европа. Ремонтите в музеите трябва да приключат до края на ноември. Докато те текат, културните институции няма да затварят врати за посетители.


Четете още:

🔴 Най-смешните имена на села в България

🔴 Енергийни домове вдигат българи

🔴 Русенка от Германия набира средства за млад пианист





Източник: Кмета





Коментари

горе