Как да забавим процесите на стареене




Неотдавна прочетох някъде, че е нормално човек да доживее до възраст от 120 години. При сегашните условия на живот дали е възможно това, или е някаква вестникарска измишльотина?Гинка КЕХАЙОВА, Смолян



Г-жо Кехайова, действително теоретично човек може да доживее и до 120 години, но на практика животът ни е много по-кратък. Международен екип от учени, психолози и диетолози е установил, че спазвайки някои основни правила, можем да забавим процесите на стареене и да удължим живота си.

1. Не преяждай!

Вместо обичайните 2500-3000 калории се задоволявайте с 1000-1500. Така ще дадете възможност на вашите клетки да се разтоварят и да запазят своята активност. Не прекалявайте с яденето, но и не гладувайте!

2. Меню според възрастта!

Начинът на хранене трябва да бъде съобразен с възрастта. Първите бръчки при жените ще се появят по-късно, ако те редовно похапват черен дроб и орехи. Над 50 години калцият поддържа във форма костите, а магнезият – сърцето. За мъжете над 40 е необходим селен, който се съдържа в кашкавала и бъбреците. Консумацията на риба помага на възрастните да запазят здраво сърцето и кръвоносната си система.

3. Намери си партньор в живота!

Ако човек прави секс поне 2 пъти в седмицата, изглежда по-млад за годините си. При половия акт се отделя ендорфин, наричан хормон на щастието, който укрепва имунната система и предпазва от атеросклероза.

4. Имай собствено гледище!

Хората, които отстояват позициите си, по-рядко изпадат в депресия от онези, които се оставят да ги влече течението.

5. Движи се!

Дори само няколко минути спорт на ден удължават живота. При движението се освобождават хормони на растежа, чието производство намалява след 30-годишна възраст.

6. Спи на хладно!

Доказано е, че спането на температура 17-18 градуса позволява да се запазим по-дълго млади. Обмяната на веществата в организма и проявата на признаците на стареене зависят и от температурата на околната среда.

7. От време на време се поглези!

Прекалените ограничения не са за препоръчване. Независимо от всякакви препоръки за здравословен начин на живот, понякога си позволявайте нещо вкусно, нищо, че е “вредно”.

8. Не на негативните емоции!

Онези, които непрекъснато се упрекват за всичко, вместо да споделят с близък човек своите разочарования и проблеми, са много по-податливи на заболявания, в това число и на тумори. Според резултатите от международна анкета 64 на сто от хората, страдащи от рак, винаги са потискали гнева у себе си.

9. Тренирай мозъка си!

Решавайте кръстословици, участвайте в колективни игри, изискващи мисловна дейност, учете чужди езици. Смятайте наум, а не само с калкулатор. Карайки главния мозък да работи, ние активизираме работата на сърцето, кръвообращението и обмяната на веществата.


Четете още:

🔴 Задължиха ги! Банките с услуги за бедни

🔴 Деси Цонева: Да изпратим татко с аплодисменти

🔴 Ремонтират десетки емблематични музеи в страната





Източник: Блиц





Коментари

горе