Българите и румънците във Великобритания повече от бежанците



Българите и румънците, които да се преселили във Великобритания през последната година са повече от бежанците.

Това показват данните на местната статистическа служба. За периода март 2015-март 2016 г. в Обединеното кралство са се заселили общо 327 хил. души от чужбина. Почти всеки пети от тях обаче идва не от размирните райони на Близкия Изток, а от България или Румъния. На нашите две държави се падат 61 хил. от имигрантите във великобритания възпросните 12 месеца, което представлява близо 20% от общия поток. Освен това статистическата служба в Лондон отчита и рекорден брой българи и румънци, заселили се в страната от момента на присъединяването ни към ЕС и падането на визите. "Притокът на румънци и българи достигна нов максимум, макар това да се компенсира от спадането на общата миграция от държави извън ЕС”, посочват от статистическата служба, предаде БГНЕС, цитирана от Inews.

В същото време от ведомството посочват, че имиграцията във Великобритания е една от основните причини за изхода от референдума за Brexit и решението на обществото страната да напусне Евросъщза. "Безконтролното увеличаване на нетната миграция е сред причините, обусловили изхода от референдума за членството на Великобритания в ЕС", се отбелязва в доклада на статистиците. Освен това се посочва и че в момента във Великобритания работят 2.1 млн. граждани на отделни държави от ЕС, което е рекорден показател от влизането на страната в Общността насам.

За проблемите, които предизвиква масовата миграция към Великобритания, голяма част от която е с цел намиране на по-добра и платена работа, нееднократно алармира още бившият премиер Дейвид Камерън. Той отдавна настояваше за по-строг контрол срещу миграцията от ЕС и нарече недопустим факта, че на година на Острова се заселват над 300 хил. души, за да търсят работа. Същата линия застъпва сега и наследничката му Тереза Мей.

 

Паралелно с това стана ясно, че правителството във Великобритания обсъжда различни мерки за ограничаване на имиграцията в страната. Една от идеите е след излизането й от ЕС всеки европейски гражданин да получава специално разрешително, ако иска да работи на Острова. Без документа той няма да има право на това. Мярката пък е насочена предимно към нискоквалифицирания труд и по-конкретно към сезонните работници, които биват наемани временно от фермерите за сезонна работа. Друг сектор, за който ще бъдат въведени ограниченията, е търговията на дребно, строителството. В същото време Тереза Мей подчертава и че ограничаването на нетната миграция в страната ще бъде основен приоритет на Лондон по време на преговорите за Brexit.


Четете още:

🔴 Извинявай, Бояне, че се сещаме само в лошо

🔴 Как да забавим процесите на стареене

🔴 Задължиха ги! Банките с услуги за бедни





Източник: Petel





Коментари

горе