Браво!!! Наши сънародници издигнаха паметник на Васил Левски в Чикаго!





Вече и в Чикаго знаят за родният Васил Левски!

 Това стана благодарение на български патриоти, съобщи bgnow.eu. Група от българи, живеещи в Чикаго издигнаха бюст на Васил Левски и го разположиха в двора на българската църква „Св. Иван Рилски“.

Инициативата е на 61-годишният строител Милчо Томов, родом от гр.Ахелой. Той твърди, че е роднина на сподвижника на Васил Левски- Петър Аладжата от Габровския революционен комитет. Изработката на паметника е поръчана от Фондация “Ние, българите по света” в Чикаго, а скулптурата е изработена от младите таланти Христо Георгиев от гр.Поморие и Милен Каменов от гр.Враца.

Това е втори по ред паметник на Апостола в САЩ. Другият е разположен до нашето посолство във Вашингтон.

Млади момчета от отбора на “Миньор” Чикаго също не пропуснаха възможността да вземат участие в изработката на бюст-паметника на Апостола. Те успяха да съберат 500 долара и ги дариха за страхотната кауза.

Никола Масларски, от Разлог, който бе в групата, открила паметника на 16 май, писа в социалните мрежи, че от тази година 16-и Май е голям ден за българите в Чикаго, заради издигнатия паметник на великия българин, с който те се гордеят и пред когото се прекланят! 


Четете още:

🔴 Как филийка хляб помага за счупено стъкло

🔴 Марта Вачкова показва мястото, където мечтае да остарее

🔴 Тихомир Иванов: "Благодаря на всички за подкрепата! За мен бе чест да защитавам честта на България!"





Източник: prochetime





Коментари

горе