Търновци държат магазини за български храни в Италия, Франция, Испания и Кипър



Наши гурбетчии учат европейци да пият българска ракия с туршия

Предприемчиви търновци въртят успешен бизнес с български хранителни стоки в големите градове на някои от най-развитите европейски страни. Като при това клиенти на нашенците са не само българските емигранти и гастарбайтери там, а вече и много от местните жители. Това разказаха шофьори на бусове, които всяка седмица пътуват от България за Централна и Западна Европа и полулегално зареждат българските магазини там. В самото на сърце на Франция, в центъра на Париж, търновец на име Васил Илиев и приятелката му французойка въртят малка бакалийка. Официално тя се води магазин за екзотични храни и в нея се продават източни подправки, арабски и турски сладкиши и десетки видове кафе от Африка и Латинска Америка. Наред с тях обаче по рафтовете има наредени и буркани с лютеница, кьопоолу, кисели краставички и компоти. А за специални клиенти Васко отваря и една малка вратичка, където се намира складът на магазина, и вади оттам бутилки с българска ракия, при това не един, а цели шест вида – сливова, гроздова, дюлева, мускатова, прасковена и вишновка. Ракията се рекламира като екологично чисто домашна и по думите на продавача е варена лично от баща му в родното му село. Васил по образование е филолог, но след завършване на университета нямало място за учител във В. Търново и решил да си потърси късмета в чужбина. Дошъл във Франция, понеже като ученик по време на комунизма бил учил този език. Няколко години работил като хамалин, след това се издигнал и станал момче за всичко в хранителен магазин. Там се запознал с приятелката си, с която, след като спестили малко пари, решили да отворят собствен търговски обект.

Друг нашенец, въртящ търговия, но в Италия е Симеон Караиванов. Той вече повече от десет години е на Апенините и заедно с един африканец от Тунис държат малка бакалийка в емигрантския квартал на Неапол. В магазина се предлага доста богат асортимент от българска храна. Като се започне от лютеницата, през киселото мляко, суджукът и луканката и се стигне до домашно приготвената свинска сланина в буркани и домашната ракия и вино. Симеон споделя, че в началото от магазина му пазарували основно местните български емигранти. Постепенно обаче и италианците и мигрантите от другите националности също започнали да проявяват интерес към нашенската храна. Неаполитанците най-много харесвали бута по еленски, филето с подправки и киселите краставички, които неизвестно защо предпочитали като мезе за сладкия си ликьор лимончело. А някои от по-смелите италианци вечер идвали пред магазинчето и на крак юнашки гаврътвали и по 1 – 2 чаши с българска домашна ракия. Един от шофьорите, които всяка седмица пътуват между България и Италия, разказва, че в Неапол имало и много българи, които въртели контрабандна търговия с нашенски домашен алкохол, цигари, месни и млечни продукти. Преди Новогодишните, Коледните и Великденските празници бусовете пътували към Апенините пращящи от хранителни продукти: тенекии със сирене и цели кашони с месни деликатеси, цигари и насипен тютюн.

Ароматът на българска ракия се разнася и в други части на Европа. В Севиля семейство от Горна Оряховица държи малко заведение, в което се приготвя българска национална кухня. Друг нашенец пък върти подобен бизнес в едно от предградията на Валенсия. А в Кипър друго семейство, български турци, пък имат кръчма, в която се предлагат вкусни ориенталски и български манджи. Според хората, които зареждат българските магазини в чужбина, собствениците им печелят доста добре. Обикновено практиката била да се продава на същата или малко по-висока цена от тази, на каквато се продава продуктът в България, но не в лева, а в евро. Така килограм българско сирене в нашенските бакалии в Европа се харчел за 7 – 8 евро, кило кашкавал за 10 – 12 евро, а подкова суджук вървяла пет евро за нашенските емигранти и между 7 – 8 евро за клиентите от местното население. Бутилките с ракия също били в зависимост от клиента и вървели между 10 и 20 евро.

Иван ГЕОРГИЕВ


Четете още:

🔴 Вилиан Стефанов успя да пресече България за 25 дни

🔴 Браво!!! Наши сънародници издигнаха паметник на Васил Левски в Чикаго!

🔴 Как филийка хляб помага за счупено стъкло





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе