Здрави и лилави: Черната боровинка



Черната боровинка е дребен листопаден храст, който расте в смесени и иглолистни гори, предимно на сенчести и блатисти места. Тя е представител на рода Боровинкови (Vaccinium), който съдържа близо 450 вида.
В страната се срещат четири от диворастящите храсти, а именно - черна боровинка (Vaccinium myrtillus L), синя боровинка (V. uligonosum L), червена боровинка (V. vitis idaea) и странджанска (V.raerctostaphylos L) .

Пресни, замразени или изсушени, боровинките щедро ни даряват с полезните си вещества и огромни количества антиоксиданти, толкова необходими за организма ни.

Черната боровинка е абсолютен лидер по съдържание на манган (0.5 мг. на 100 гр.) сред останалите горски плодове. А манганът, както е известно, играе важна роля в развитието на костите и е съществена част от множество биохимични процес, които протичат в организма ни.

Лилавият език и дори зъби след вкусни приключения с черна боровинка е всъщност резултат от веществата в боровинките, наречени полифеноли, и по специално на антоцианините, които придават на плода неговия синьо-лилав оттенък. Точно тези вещества имат антидиабетни свойства и са много полезни са сърцето. Те не само подобряват кръвообращението, но и предпазват от атеросклероза. Високото съдържание на флавоноиди в черната боровинка определя съдоукрепващото й действие.

Установено е, че въпросните антоцианини имат и уникалното свойство да потискат действието на свободните радикали, като по този начин забавят процеса на стареене в организма.

Аз не съм само цвят лилав

Боровинката има и изразено антибактериално и противоанемично действие. В нея се съдържа оптималното съотношение на витамини от групата В, на танини, на магнезий, желязо и мед.

Само със съдържанието на една чаша боровинки (около 150 грама) можем да си набавим 14.4 mg витамин С, който подпомага образуването на колаген и спомага за поддържането на здрави венци и капиляри. Едновременно с това стимулира усвояването на желязо и подсилва имунната система. В същата тази доза ще има и близо 29 mcg витамин К - важен за чернодробната функция и за усвояването на калция в тялото ни. Нещо повече, дори само с една шепа боровинки можем да си осигурим дневната доза фибри.

В днешните силно “мониторни” времена, в които зрението ни се изправя пред истински предизвикателства ежедневно, боровинката е истински божи дар за уморените и претоварени очи. Споменатите антоцианини, които се съдържат в боровинката, също така способстват за ускорения синтез на зрителния пигмент родопсин и повишават чувствителността на ретината. Като следствие от това очите ни по-лесно издържат на дългото натоварване, а зрението ни се подобрява в тъмното. Черната боровинка се използва и като средство за лечение на диабетната ретинопания.

Лечебни свойства имат и листата на черната боровинка. Приемът им във вид на настойка понижава кръвната захар при диабет тип 2. Листата имат още танини, витамин С, флавоноиди и се употребяват като противовъзпалително и диуретично средство. С настойката се прави и гаргара при язви в устната кухина или възпаление на гърлото.

Гликемичнят индекс на черната боровинка е 40, а енергийната й стойност за 100 гр. е 57 калории. Въглехидратите в 100 гр. черни боровинки са 14 г.


Четете още:

🔴 Добре дошли, героини! България връчи златния медал за златните момичета (Видео)

🔴 Филмът на Зорница София за Румена войвода с впечатляващ трейлър

🔴 Светлана Стоянова – най-добра сред жените на международен оперен конкурс





Източник: hera





Коментари

горе