Червената боровинкa



За разлика от своя близък роднина черната боровинка, така наречената “лозя от планината Ида” (Vaccinium vitis-idaea) има значително по-тръпчив и специфичен вкус. Въпреки това, червената боровинка си е спечелила заслужено място в  народната медицина, кулинарията и дори в озеленяването, като декоративно растение.

Освен в брадата на героя на Ено Рауд - Мъхеста брада, червените “мъниста” се срещат и в горските райони на Азия, Северна Америка и Европа. В България е най-разпространена в Родопите, Стара Планина, Пирин, Рила, Средна гора, Витошки район и Западни гранични планини. Вечнозеленият храст расте предимно на умерен климат, цъфти през пролетта, а плодчетата му можете да берете до октомври месец. От червената боровинка се правят сокове, ликьори, сладка, най-различни сосове и гарнитури, като плодът е на особена почит в скандинавската кухня. Понеже дребните червени дарове са в изобилие из тези региони, сладкото и сокът от тях са неизменна част от традиционните ястия в Швеция, Норвегия и Финландия.

Пълна с естествени консерванти и пектин, червената боровинка е много подходяща за съхранение в продължение на месеци и то при стайна температура. Може да се съхранява в буркани с вода или като настойка от сурови плодове, разбъркани с малко количество захар в тях. Запазването на плодчетата е най-вече възможно благодарение естествения консервант в тях - бензоена киселина, която пази червената боровинка от загниване и разваляне.

Съдържание и лечебни свойства

Действайки като консервиращ агент, бензоената киселина е и много силен антисептик. По тази причина червените боровинки имат антимикробно действие и са полезни за чревната микрофлора. От органичните киселини в тези плодове има още лимонена, винена, ябълчена и няколко други.

И плодовете и листата на червената боровинка притежават доказани лечебни свойства, поради съдържанието на разнообразие от химически вещества, които имат антисептично, съдоукрепващо и диуретично действие.
Най-разпространената употреба на този горски дар е лечението на инфекции на пикочните пътища.  Листата от червена боровинка помагат и при камъни в бъбреците, нефрит, пиелит, цистит. Танините, които се съдържат в червената боровинка действат благоприятно на стените на кръвоносните съдове, като ги укрепват и заздравяват.

Червените боровинки са известни с това, че са богати на биофлавоноида кверцетин, който действа като силeн антиоксидант. Това свойство на горските плодчета ги прави много полезна храна, предпазваща клетките от вредното действие на свободните радикали.Киселото плодче е изключително ценен източник на полифеноли, които предотвратяват отключването на някои болестотворни процеси в организма ни. В червената боровинка има и мед, което я прави подходяща както за диабетно болни, така и за превенция на диабет, тъй като недостигът на този минерал се свързва с повишени нива на кръвната захар.

Както в плодовете, така и в листата на тръпчивото дребосъче се съдържа гликозидът арбутин. Той има бактерицидно действие и стимулира отделянето на пикочна киселина, чиито повишени количества в кръвта водят до натрупване на уратни кристали в областта на ставите. Тези кристали са в основата на появата подагра, както и на образуването на уратни камъни в бъбреците.

Запарката от листа на червената боровинка се прилага и при заболявания на черния дроб, колити и запек. Плодовете на храста са много полезни при авитаминози и ревматизъм. Подобно на ягодите, малините и къпините, те са средство и за нормализиране на кръвното налягане, както и намаляване на риска от заболявания на сърдечно-съдовата система, в това число и хипертония.

Вкусно и полезно (подходящо при високо кръвно налягане, при възпалителни процеси)

1-2 супени лъжици пресни или замразени червени боровинки се прибавят към 1 чаша бадемово мляко. При желание може да се добави подслаждаща съставка (агаве, стевия, фруктоза)Сместа се блендира с няколко кубчета лед и здравословният коктейл е готов за пиене!


Четете още:

🔴 Предлагат "Сребърна" за световен биосферен парк към ЮНЕСКО

🔴 Здрави и лилави: Черната боровинка

🔴 Добре дошли, героини! България връчи златния медал за златните момичета (Видео)





Източник: hera





Коментари

горе