Трийте хейтърите



Свободата на словото няма нищо общо с идиотите на свобода

Не знам точно в кой момент хейтърската злъч и злоба минаха всички граници. Дали беше по време на боледуването на Митко Цонев, или след като някаква незнайна гад написа под дописката за неговата кончина: “Не всички новини са лоши.” Имаше и още гнусотии, нагли гаври със смъртта, подигравки с паметта на човек, когото не познават и нищо лошо не им е направил, по еснафски самодоволни, отвратителни, нечувани. Първоначално смятах да ги цитирам заради самата аномалия, рядко се среща чак такава низост. Направих им дори скриншотове, но бързо си дадох сметка, че това са амеби, напълно безмозъчни, не заслужават да им споменаваме дори никнейма. Разпознах същия организъм и под дописката за двете близначки, които се прибраха вкъщи, след като изчезнаха за три дни и родителите им ги бяха дали за издирване. Няма смисъл да го преразказвам, под дъното е, само кал.

Хейтърството по принцип е тежка диагноза, занимание, обречено на самота, изисква най-малко едно сериозно психическо отклонение и множество неизкореними комплекси. Но макар да е обичайна за онлайн общуването, повече тази зверска отрицателна енергия просто не се търпи. Как така смъртта на човек не е лоша новина, бе? Кой е тоя, дето и пред Господ не свежда глава?

Много от нас възприемат фейсбук като удобна платформа за общуване с приятели и близки, затова сме ограничили достъпа до стените си максимално. Случвало се е хейтър да ме напада агресивно и просташки заради нещо злободневно, статия в “24 часа”. Не отговорих и не обърнах особено внимание, защото не го познавам и не ме интересува. Изненадах се малко, че някои хора, които познавам лично, си дружат с него и се забавляват със смешките му, но то си е тяхна работа. За такова нещо не си струва даже да се почешеш. Когато се сблъскваме обаче с откровен емоционален терорист, неуморен източник на цинизъм и лошотия, е съвсем различно. Не е ли редно информационните сайтове да преследват крайностите в хейтърството така, както във фейсбук може да докладваш някого за неприлично и недопустимо поведение и той да бъде блокиран? Прекален ми изглежда комфортът им да се изказват безнаказано и да проклинат когото си искат на страниците на уважавани български медии.

В онлайн изданието на един всекидневник често се среща следното съобщение: “Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.”

Всички медии би трябвало да постъпват така, да изтриват вредителите, без ги бавят.
Макар че малко по-нагоре във въпросния сайт под новината, че алпинистът Боян Петров и екологът Андрей Ковачев са закарани във Военна болница, след като румънка ги помете в Кресненското дефиле, си седи непокътнат следният коментар: “нали са еколози, требе да ги лекуват екологосъобразно с билки”. Явно модераторите не смогват да прочетат всички тъпотии.
За обида, “нанесена публично, разпространена чрез печатно произведение или по друг начин” в чл. 146 от Наказателния кодекс се предвижда глоба от 3 до 10 хиляди лева и обществено порицание. Ами, порицайте ги тогава, отървете себе си и читателите от вредителите! Делийт! Свободата на словото няма нищо общо с идиотите на свобода.
Сещам се за една история, много показателна за излишеството от търпимост. Беше отдавна, още нямаше фейсбук. Наша известна актриса разказа по телевизията как и защо се е подложила на пластична операция, какво е преживяла, колко е струвало, всичко. На следващия ден непознат й се обажда по телефона, казва й, че е лекар, гледал е интервюто и е напълно сигурен, че операцията не е сполучлива. Според него получила мускулен спазъм и никога нямало да си възвърне чувствителността на кожата. Жената изпада в истерия, вдига кръвно и я откарват по спешност в болница в прединфарктно състояние. По-късно, когато цялата история е зад гърба , се оказва, че не съществува такъв лекар. Бил е най-обикновен хейтър.
Трийте ги! Нека бъде светлина!


Четете още:

🔴 Ина Ананиева: Всичко, което правим е за България

🔴 Червената боровинкa

🔴 Предлагат "Сребърна" за световен биосферен парк към ЮНЕСКО





Източник: 24 часа





Коментари

горе