С коя музика златните момичета завоюваха медали



Музиката в художествената гимнастика е шестият състезател в ансамбловите съчетания.

Тя определя ритъма на движение и е допълнително изразно средство, което засилва емоционалния заряд на изпълнението.

Макар тя да не оказва влияние върху точкуването на състезателите, погрешният избор може да лиши и най-добре подготвеното съчетание от желаната грация.

В тази трудна година ансамбълът ни заложи на музика от филма "Матрицата" - бухалки и обръчи и "Ювиги хан" – ленти, така те спечелиха бронзов медал на Олимпиадата в Рио.

Още преди година треньорката на гимнастичките Ина Ананиева помолила композитора Георги Андреев за помощ в подпора на подходящата музика.

Произведението "Ювиги хан" е част от голяма музикално-танцова постановка, която Андреев е написал по идея и хореография на Катя Кайрякова, главен художествен ръководител на ансамбъл "Шумен".

То е написано по повод избирането на Мадарския конник за глобален символ на България.

Състои от 6-7 части, а "Ювиги хан" е първата.

Темата е изградена върху ритъма на Малешевско хоро от Пиринския регион и в него се преплитат драматично звучене и по-бодри темпове.

В основата на творбата са заложени величието и могъществото на армията в съчетание с радостта на народа, от победоносното завръщането на хана.

"Това е много увличаща пулсация и човек има чувството, че никога няма да спре да се движи", отбеляза Андреев.

"Ювиги хан" беше музикален фон на съчетанието с ленти.

„Нищо не дава по-голям обем и едновременно с това феерия, движения и цялостна съзвучност на музиката така, както лентите“, обясни композитора.

За националния ни ансамбъл по художествена гимнастика се налага той да съкрати малко творбата до точните 2 минути и 29 секунди, но успява да вплете в тях основния воински характер и фолклорните мотиви.

Не за първи път треньорите по художествена гимнастика разчитат на Георги Андреев за музикалния съпровод на гимнастичките.

В Пекин през 2008 г. две от индивидуални съчетания бяха изиграни на фона на негова музика, а няколко години по-късно бе създадено и произведението "Прабългари" за ансамбъла.

Гимнастичките са играли и върху "Adamants" и други произведения на Георги Андреев.


Четете още:

🔴 Как се приготвя мусакa без картофи (ВИДЕО)

🔴 България – европейско бижу, за което чужденците се оглеждат

🔴 Уникална църква отваря врати в Мелник





Източник: Вести





Коментари

горе