На Голямата базилика: Откриха оловен печат на св. Никола



Оловен печат от ХІ век с лика на св. Никола от едната страна и името на стратега Вардас - от другата, е открит при археологическите разкопки на Епископската базилика, обяви ръководителят на дейностите там Жени Танкова. Според археолозите находката доказва, че тази част на града е била активно обитавана и в периода от Х до началото на ХV в. Многообразието от исторически пластове се потвърждава и от трапезната и амбалажна керамика, открита при разкопките. Тя е силно фрагментирана, но пък разнообразна. Има парчета от предмети от ІІІ до ХV в. Открити са и немалко количество монети, някои датирани от 4 в.

Богатото архитектурно оформление на базиликата се доказва и от откритите колони, йонинските и раннохристианските капители, украсени с кръст. Има и комбинации - отдолу йонийски, а отгоре като надстройка кемферов капител.

Много се радвахме, когато излезе една елипсовидна колона. Открихме и един много интересен фриз с бичи глави с гирлянди между тях, но той е много по-ранен от сградата на базиликата. Това говори, че по-ранните елементи са преизползвани, разказа Жени Танкова. 

На мястото археолозите са открили по-ранни от базиликата градежи, както и такива, които са използвали останките й за нови сгради. Според изследванията на специалистите Голямата базилика се е срутила след земетресение през 6 в. 

Археолозите вече са разкрили напълно атриума на храма, а тепърва предстои проучването на северната част. За да започнат работата по масовия изкоп, строителите наливат огромни бетонни колони в земята, за да укрепят намиращите се наблизо сгради на Католическата църква и банка.


Четете още:

🔴 Как да създадем богатство от малка заплата

🔴 С коя музика златните момичета завоюваха медали

🔴 Как се приготвя мусакa без картофи (ВИДЕО)





Източник: Марица





Коментари

горе