В трети клас Давид съставил сам задача



10-годишният русенски талант Давид Йорданов спечели златен медал на математическо състезание в Сингапур. Даровити деца от България завоюваха седем златни отличия  на олимпиадата. Те се съревноваваха със 760 участници от 14 страни.
За подготовката на талантливото русенче и за перипетиите по дългия път към Сингапур разказва майката на Давид - Доротея Очкова.  
Майката забелязва таланта на Давид, когато е в първи клас на русенското училище "Христо Ботев". Той се явил на три състезания по математика и спечелил три медала. Давид е от малкото деца математици, които не се подготвят в школа или с частен учител, а с помощта на майка си. Не само че решава задачи с една година напред, но и докато е бил в трети клас, сам е съставил задача, която пък е влязла в обучението на четвъртокласниците. Поканата за участие в олимпиадата в Сингапур идва, след като момчето се явява в дистанционен кръг на национално състезание и печели златен медал.
Когато Давид получава поканата за състезанието в Сингапур, родителите решават да потърсят помощ от фонда за даровити деца. "Обърнахме се и към други институции, включително и училище "Христо Ботев", където учи Давид. От там ни помогнаха с таксата за участие на олимпиадата, която е 100 щатски долара", разказа още Доротея Очкова. За самолетните билети пък помогнала една фондация. Общо разходите на човек за пътуването и престоя в Сингапур са около 2500-3000 лева. Сумата за майката и детето, защото не може да пътува само, е около 5500 лева и е непосилна за семейството на талантливото русенче.  "В случая огромно значение имаше и помощта от приятелите ни. За съжаление един ден преди заминаването ни се оказа, че няма от къде да разчитаме на помощ, за да върнем тези пари", разказа още  Доротея Очкова.
Младата майка на талантливия Давид започнала да проучва нормативната уредба в държавата още когато е станало ясно, че детето й притежава по-специални способности. "Всички закони и наредби са за по-големи деца. Реално майки като мен не усещат помощта, която идва от държавата", обясни Очкова. Семействата на даровитите деца трябва да посрещнат всички разходи, свързани с посещение на школи, курсове, летни лагери с доценти и професори. Дори и пътуванията и престоят по състезания не само в чужбина, но и в страната, са за сметка на семейния бюджет. А участието е скъпо, подобно на олимпиадата в Сингапур таксите са около 100 долара. "Едно дете посещава математическа школа два пъти седмично, състезанията са 10-12 в годината, като част от тях са в различни градове в страната. И се налага да пътуваме и преспиваме в Несебър, Пловдив, Шумен и други градове. Родителите поемаме път, престой, всичко", обяснява още майката на Давид.
Доротея Очкова смята, че синът й е още малък, за да му избира училище. Иска обаче да е такова, което да го вдъхновява, да подкрепя желанието му да се развива в областта математика и което да застава до него, когато се нуждае. "Давид е още малък и трябва да му дам шанс той да избира къде да учи. Надявам се, че докато порасне, условията в България ще са достатъчно добри, че да остане тук. Не ми се иска той да е поредното българско умно дете, което да отиде навън", казва с надежда младата майка.
Ина Петрова


Четете още:

🔴 "Фондацията" и майстори на хилката в Панагюрище

🔴 Издигат християнски кръст във Велинград

🔴 Капитанката на ансамбъла по художествена гимнастика Михаела Маевска: Трябва силно да вярваш в нещо, за да го постигнеш





Източник: Стандарт





Коментари

горе