50% от българчетата прекарват лятото с баба и дядо



50% от българчетата прекарват лятото с баба и дядо

Децата у нас имат най-голяма свобода с джобните

Всяко второ дете у нас прекарва лятото при баба и дядо или други роднини. 80% почиват заедно с родителите си. При баба и дядо отиват и 63% от чешките, 55% от словашките и 45% от полските ученици, а с родителите си на почивка заминават 65% от чешките, 69% от словашките и 71% от полските деца. Това показва проучване на "Профи кредит", проведено в България, Полша, Чехия и Словакия.

Въпреки по-ниските си доходи българите се нареждат на второ място след поляците, които се оказват най-щедрите родители. Освен обичайните джобни пари те са склонни да дадат на децата си и еднократно средна сума от съответно 54 и 37 евро. За сравнение, еднократната сума, която са готови да предложат чешките и словашките родители, е съответно 30 и 20 евро.

В България децата имат и най-голяма свобода и за това как да харчат парите си - 68% могат да правят с тях каквото си поискат, без да се отчитат. В Полша не се отчитат 41% от учениците, в Словакия - 58%, а в Чехия - 40%. Затова пък най-голям процент български деца дават стриктен отчет за какво са изразходвали отпуснатите им средства - 9%, докато при чехите това са едва 2%, при словаците - 8%, а при поляците - 7%.

Приблизително равен е броят на българските деца, които си стоят вкъщи през лятото (48%), и на тези, които предпочитат да са навън (52%). В Полша и Чехия ситуацията е по-различна - 60% вкъщи и 40% навън. В Словакия обаче 75% от децата остават през ваканцията у дома. Едва 11% от децата в България, 14% в Полша, 6% в Словакия и 17% в Чехия отиват на спортни тренировъчни лагери.


Четете още:

🔴 В трети клас Давид съставил сам задача

🔴 "Фондацията" и майстори на хилката в Панагюрище

🔴 Издигат християнски кръст във Велинград





Източник: СЕГА





Коментари

горе