Още търсят милионите на Никола Гюзелев



На 17 август 2016 година световноизвестният бас Никола Гюзелев трябваше да навърши осем десетилетия. Той почина на 16 май 2014 г.

Последните години от живота му, които прекара в България, си остават пълна загадка.

Част от тях разкрива неизвестната му приятелка Даниела Димчева, чийто преразказ чрез рок динозавъра Ицо Петроф навремето предизвика истински фурор. От своя страна „ШОУ” чрез свои информатори направи и някои свои догадки, които сгъстиха още повече мъглата около драмата на един от най-великите бас баритони на България и света.

Жената, която години наред е била изключително близка с великия бас Никола Гюзелев и знае за него повече от всеки друг, дори от нищо неподозиращите членове на широкия му семеен кръг. А ето и сензационните новини!

Коя всъщност е тайнствената Даниела Димчева? Диди е дипломиран богослов с тапия от Софийския университет. Нейните родители също са духовници. Не е чудно, че по тази линия един ден заминава с баща си за Италия. Там създава много връзки, включително и със заможни българи.

Попада на хора от духовенството, създали фондацията “Мирамаре ди Римини”, т.е. “хоспис без граница”, която вече е построила доста хосписи в Италия, но желае да разшири дейността си и навън. Търсили са подходящите хора за целта и са се спрели на Даниела Димчева, благодарение на която първите им проекти извън Италия започват с България.

Как всъщност тази българска духовничка става близка с Никола Гюзелев?

Тя се запознава с него в Италия, но истинската им близост идва след една доста тъжна лична драма. Едва ли е известно, но един от приятелите на Гюзелев е бил неговият колега Владимир Попов, ас на Русенската опера. Двамата се запознават чрез Даниела Димчева. Попов също е оперен певец, опитал късмета си в Италия, но без особен успех. В момент на депресия той намира утешение в лоното на италианското духовенство. Лишава семейството си от наследство и дарява всичкото си имущество и пари на църквата за благотворителни цели. Преди няколко години Владимир умира.

Великият бас Гюзелев, в чиито потайности никой така и не успя да проникне, преживява невероятно тежко загубата...

Нещо повече - “темерутът” Гюзелев бил толкова потресен, че изживява нещо като катарзис, заразен от примера на приятеля си. И какво прави? Свързва се чрез Даниела Димчева с църковната благотворителна организация „Мирамаре ди Римини”, която вече е построила доста луксозни хосписи в Италия, предимно за хора на изкуството. Импулсивният Гюзелев се впечатлява дотолкова, че започва също да дарява на духовниците благотворители. Дарява доста, явно тайно от семейството си - пари, недвижими имоти, дори и злато. А може би им е завещал и наследство...

Никой не знае какво точно е дарил и завещал. Във всеки случай, даренията му не са отишли напразно. Нещо повече - Гюзелев използва популярността, връзките и статуса си на велик певец, за да привлече към каузата си и други неизвестни публично състоятелни българи в Италия. А по-късно и в България. Истинските дарители не обичат да се афишират. Естествено, всичко е узаконено чрез адвоката на фондацията за България адвокат Георги Попов.

По-нататък истината разкрива Даниела Димчева, представител на благотворителите за България, която твърди, че много от даренията са отишли за построяването на първите хосписи на фондацията извън Италия, а именно в България! Първият проект е в Рила, близо до Рилския манастир. Следват тези в района на Златица и Пирдоп, в дивна и девствена гора, където навремето самият цар Борис ІІІ неуспешно се опитал да закупи парцел за своята царска обител, след като е отрязан от местните общинари.

Най-голямо внимание заслужава хосписът в полите на Витоша, построен може би неслучайно близо до вилата на Гюзелев в Бояна. Именно с него запознатите свързват мистериите с изчезването и появяването на великия певец през фаталната за него 2014 г. Каква е истината, скрита зад помпозните декларации на семейство и бивши държавници?

Някои от тайните на фамилията Гюзелеви през този период разкрива или загатва Даниела Димчева. Като представител на “Мирамаре ди Римини” за България, тя, естествено, менаджира и инспектира хосписите на веригата у нас. Разбира се, ходила е в хосписа до Бояна. Срещала се е с Гюзелев. Разпитвала е лекари, сестри, персонал... Какво се оказва според техните сведения: В периода от 2-3 месеца престой в хосписа, го били посетили поотделно два-три пъти синовете му Ясен и Чавдар, и няколко пъти Адриана. И толкова! Според сведения на Даниела Димчева. Но никой от персонала на хосписа никога не е виждал самата Анна-Мария Гюзелева.

Защо поотделно? Синовете на Гюзелев от първия му брак още от самото раждане на Адриана почти не са се виждали с нея. Израсли са поотделно.

Нещо повече - заради нея Ясен и Чавдар влизат в конфликт с баща си и дълги години не поддържат абсолютно никакви контакти с него. Адриана също не се интересува особено от съдбата на баща си, а посещенията й в хосписа също били отегчително формални, напук на официалните сълзливи декларации на майка и дъщеря, че между баща и щерка имало неразривна любов, от която ревнувала и самата Анна-Мария.
В драмата на Никола Гюзелев се появява и странен мелодраматичен момент, достоен за сцена.

В едно-единствено посещение и тримата наследници вкупом се появяват заедно, демонстрирайки любов и разбирателство между себе си и към знаменития си отец. Дали е направено заради подочути неща с оглед задаващото се на хоризонта наследство, никой не може да каже. А самата Анна-Мария и до последно не се вясва в хосписа, където гасне прочутият й съпруг. Всичко това е според информация от персонала в хосписа, дадена на Даниела Димчева при посещенията й в специализираното заведение, на което е шеф.

В интерес на истината за обгрижването на Никола Гюзелев в този период никой не може да има угризения на съвестта. Той е обслужван като ВИП клиент с всички екстри за рехабилитация, комфорт и т.н. Може би е фирмена тайна, но се говори, че на практика Гюзелев ползвал безплатно грижите на хосписа с директива от централата. И това не е чудно, защото великият певец на практика пребивава на “собствен терен”. Нещо повече – вероятно и парцелът – първият имот за първия хоспис на “Миамаре ди Римини” в България, е закупен със средства на Гюзелев и предоставен за проекта на фондацията.

Всъщност какви са причините чаровната съпруга на Гюзелев да не се интересува от тежко болния си съпруг и вместо това да се вихри в бурния светски живот в Рим и Милано и само от време на време да бъде засичана от познати в центъра на София, но в същото време не и около семейния палат в Бояна, според информация на „ШОУ” от бдителни комшии. Хипотезите са няколко.

Гюзелев е бил женкар - джентълмен и...непредвидим, избухлив чешит

Първата му жена Румяна е най-хубавата хористка в прочутия Академичен студентски хор. Бъдещият Дон Жуан набързо разпилява като пилци всички нейни ухажьори и сключва брак с красавицата. Тя от своя страна го дарява с двама синове – Ясен и Чавдар.

След това семейната идилия приключва. Никола Гюзелев вече е знаменитост, постоянно е по турнета и все повече затъва в суетата на световния оперен елит.

Така на семейната сцена иззад кулисите изскача Василия Папаантониу. Гъркинята вече се е превърнала в сензация, която играе като балерина-певица в „Травиата” дибидюс гола, развява прелестите си из европейските оперни сцени, а критиката я определя като жената с най-еротичното тяло. Неотразимият женкар Гюзелев се вторачва в нея на едно представление в Брюксел и Папаантониу се превръща в поредната му плячка.

Следва тих, почти конспиративен развод с Румяна, но в замяна родната знаменитост оставя на семейството си разкошния си апартамент, пари и продължава да се грижи за синовете си, докато си стъпят на краката.

Идилията с новата му любов обаче не продължава дълго. Гюзелев успява да й осигури дори щат в Софийската опера, но хубавата Василия се оказва напълно бездарна и търпи крах при всяко появяване на сцената. Така се стига до една сутрин, когато близки на семейството намират Василия Папаантониу зъзнеща, насинена и свита на кълбо под стълбището на вилата в Бояна.

Неин приятел й намира квартира, но широко скроеният иначе Гюзелев не й позволява да си вземе не само палтото от визон, но дори и най-дребния от подаръците, с които щедро я обсипвал. Въпреки всички мълви и клюки, плъзнали из софийската бохема, истинската причина за бесовете, обсебили знаменития бас, си остава тайна и до днес.

Най-тривиалната догадка е, че палавата Василия е била спипана по някакъв начин в любовна връзка от не по-малко палавия, но ревнив до лудост Гюзелев. Възможно най-достоверната догадка се нарича Анна-Мария, по това време балерина в музикалния театър „Стефан Македонски”. И двете версии обаче не дават пълно обяснение за дивашкото изстъпление на знаменития бас.

Вярно, че някои започват да си спомнят със задна дата, че Никола Гюзелев често е забелязван на спектаклите на театъра, аплодирайки бурно изявите на балета. Други пък си припомнят, че са виждали Анна-Мария и Гюзелев в закътани луксозни заведения. Следва пореден брак. Третата съпруга на Никола Гюзелев е 20 години по-млада от него, но вече е известна в гилдията като некадърна балерина, но умна, хитра, пресметлива и артистична девица, което вече е доказала във филмовите си превъплъщения в България, а след това и в Италия в партньорство дори със самия Франко Неро. Вече е отхвърлила куп ухажьори в очакване на звездния си миг, който се появява в лицето на Никола Гюзелев – човекът, който може да й осигури всичко, включително блясък със собствена светлина.






Третата съпруга - сътрудник на ДС

Началото на третия брак на Гюзелев също не е безоблачно. Този път клюките упорито разнасят версията, че един ден бесовете отново се събуждат от дълбините на артистичната душа на великия артист и той пребива „укротителката” си. При това вече бременна. Ако се вярва на мълвата, причината е оповестеното досие на Анна-Мария като доносник на ДС под псевдоним агент „Чакъров”. Агент „Чакъров” е все още действащ. Което означава, че Анна-Мария вероятно е донасяла и за интимните си връзки, включително тези с Гюзелев. Мир в семейството донася раждането на чаровната Адриана. Световният бас я отървава от лапите на ДС към средата на 80-те години, когато я прибира при себе си в Италия. Агент „Чакъров” е снет от отчет.






Битка за наследството от 10 млн. долара

Докато Гюзелев години наред страда от сърдечните си проблеми в медицинския аспект на понятието, Анна-Мария обитава суперлуксозно ателие-дом и се отдава на литературно творчество, предимно с поезия и опити за проза. За личния й и интимен живот можем само да гадаем. Вече зад гърба й е партньорството с Франко Неро, което италианските медии раздухват и за чиито измерения може само да се гадае. Вярно, че и Гюзелев е имал своите забежки в миналото, но това, което Анна-Мария е създала за себе си в Италия, се дължи изключително на знаменития й съпруг, на неговите пари, връзки и статус в италианското елитно общество.

Вероятно вече си е осигурила и свое собствено благосъстояние след изстрелването в Космоса от своята ракета-носител Никола Гюзелев. Една от информациите за нея беше, че се е взела толкова насериозно, та чак намекнала, че би могла да се кандидатира за български евродепутат, изживявайки се като лице на България по света.

Невероятно е все пак – „театралното поведение” на наследниците му не се връзва с твърдението на известния летописец на българските богаташи Григор Лилов - че състоянието на гаснещия Никола Гюзелев се изчислява на не по-малко от 10 млн. долара...Къде са те? Вероятно в името на патриарха на фамилията те все още се издирват. Истинският шок е настъпил след отварянето на завещанието му, ако е имало такова.

Според информацията на „ШОУ” голямата част от наследството е отишла за благодеянията на италианската църква. И не само италианската! След “коронясването” на новия български патриарх Неофит Гюзелев е имал среща с него. А след него - и с адвокатите на Светия синод. Ясно е за какво става въпрос, нали?... Тоест, изобщо не е било ясно какво ще остане за фамилията. Е, поне не са останали капо - вилата в Бояна все пак ще бъде унаследена по закон от жена му и децата му. Вече е обявена за продан за 5 000 000 евро, но купувачи все още няма. Тук има един деликатен момент.

Дълбоко пазената тайна е, че Никола е бил болен от Паркинсон и Алцхаймер. При това в напреднала фаза. Това обяснява донякъде и факта, че Никола Гюзелев ту изчезва, ту се появява в своята „Ривиера”, както сам нарича имението си.. Което означава, че всяко негово дарение и завещание може да бъде оспорено...Това пък води до хипотезата, че боготворящите го близки могат да оспорят всяко негово дарение. Е, да, ама не! Нищо не може да бъде оспорено.Защото всички дарения са направени и узаконени нотариално, още когато е бил в пълна и нормална интелектуална кондиция...

Според приятеля на „Щурците”, рокаджията Ицо Петроф, единствено семейството на легендарния „Щурец” Пеци Гюзелев ще остане със спомена за щедрото дарение на Никола Гюзелев, закупил му навремето супер китарата „Фендер”, която и до днес е изложена в дома му като музеен експонат. Великият бас е правил подобни щедри подаръци не само на Пеци, но и на други култови български рокаджии.

Жалко. Засега фамилията му, която остава на сухо - Анна-Мария, дъщеря й Ади и синовете му от първия брак, въпреки успешните си кариери, все още копаят в търсене на милионите на Никола Гюзелев. Самият той сигурно се подсмихва от Отвъдното. Защото живя като Крез, а си отиде в мизерната реанимация на „Пирогов” като клошар.

Славей КОСТАДИНОВ


Четете още:

🔴 Георги Черкелов ме напусна след 7-годишна връзка

🔴 Отчаяна баба от българско село поискала услуга от лекаря, от която той изстинал!

🔴 Септември ще е топъл само в началото





Източник: Блиц





Коментари

горе