Млади български заварчици са сред най-добрите в професията в света




Български заварчици, които представиха България на Международно състезание по заваряване 2016 Beijing “ARC Cup, демонстрираха отлични професионални умения, майсторство и високо качество на изработките в най-прилаганите в практиката заваръчни методи. Те се наредиха сред най-добрите прфесионалисти в света по време на проведеното състезание на 18-23 юни в Пекин, Китай. В него на всеки две години млади заварици на възраст от 18 до 35 години се състезават за най-престижните награди. Организатор на българското участие в състезанието е Български съюз по заваряване (БСЗ).

Професионално и авторитетно жури оценява участниците за представянето им в следните методи и дисциплини в заваряването: 111/SMAW, 141/GTAW, 135/GMAW, 311/OFW, роботизирано заваряване, готов продукт, заваръчен арт.

Двадесет и четири годишният Лилян Тодоров спечели второто място в индивидуалното представяне по Метод 135 Електродъгово заваряване в защитна газова среда с топящ електрод. Той победи в надпревара с 300 участници от повече от 20 страни. Тодоров показа майсторството си в заваряване по четири метода при изпълнение на задачата „Готов заваръчен продукт”, съобщиха от БСЗ.

Българският отбор, ръководен от инж. Павел Попгеоргиев, се класира отново четвърти и получи купа за изключително отборно представяне. Той включваше Димитър Гергов, „Енергоремонт-Козлодуй” ЕАД, Лилян Тодоров, „Трибел” ЕООД и Петьо Опров, натрупал опит от няколко международни състезания и номиниран на няколко пъти за най-добър млад заварчик на България. Тимът се конкурира с още 29 национални отбора за челните места. Участниците в отбора са победители в проведения в края на март миналата година конкурс „Млад заварчик 2016”, организиран от БСЗ и Българска организация на координаторите по заваряване (БОКЗ).

Младите заварчици показаха творчество и високо майсторство и при изработване на заваръчна арт композиция на България. Заваръчната маска получи висока оценка от журито. Дизайнът ѝ бе изработен от млад екип от българска проектантска компания и изпълнен на място в Китай от участниците в българския отбор.

„За пореден път нашите млади заварчици доказаха, че са сред най-добрите в света и показаха отлични професионални умения, много добра подготовка, майсторство и мотивация, за което им благодаря. Те ни накараха да се гордеем с професията заварчик и показаха, че е привлекателна за младите хора. Български съюз по заваряване ще продължим да държи на високите професионални изисквания и прилагане на международните стандарти в заваръчните дейности, ще работи за повишаване на нивото и качеството на обучение на кадрите, коментира Председателят на БСЗ и Главен Изпълнителен директор на „Енергоремонт Холдинг” АД инж.Теодор Осиковски. Той допълни, че само с инвестиции в повишаване на квалификацията, професионално развитие на заваръчните кадри и високо качество на изпълнените дейности, България може да запази завоюваното си място в световната професионална общност.

Български съюз по заваряване(БСЗ) е професионална организация, която обединява компании, за които заваряването е основен производствен процес, специалисти, изпълнителски персонал, научни работници в областта на заваряването. От 1960 година той членува в Международния Институт по заваряване( IIW). Член е на Европейската федерация по заваряване(EWF)и „поддържащ” член на Австралийския институт за заваръчни технологии (WTIA).


Четете още:

🔴 Сребърна вода за красота и още тайни от Михаела Филева

🔴 Какво става в България – на ден изчезват средно по 40 души?!

🔴 Морски жилища за всеки джоб! Продават апартаменти до морето за 7 хил.лева





Източник: publics





Коментари

горе