Слънчев празник пред българския православен храм



saborСтрахотен събор-пикник си направиха българите от Чикаго пред българския православен храм "Св. Иван Рилски-Чудотворец". Както всяка година и тази настоятелството на най-хубавия българския православен храм в Америка спази традицията и организира пикник-събор в чест на големия църковен празник " Успение на Пресвета Богородица".

Вероятно и Господ чете вестник "БЪЛГАРИЯ" от Чикаго, защото изглежда е видял обявата за събора пред храма и реши да се навали до събота, а в неделния ден да огрее българския храм и стопли сърцата на българите. "Господ е българин", говореха усмихнати нашите сънародници. Вярно, много пъти Господ е бил милостив към българите. И то толкова явно, че няма как да не го припознаеш като такъв. Шегувайки се помежду си, нашите сънародници отрано заприиждаха за празника.
Много хубава и приятна неделна служба направи Отец Димитър. Заедно с владиката Александър, глава на Българския диоцез в Американската православна църква, той отслужи тържествена литургия. Специалният гост накрая каза хубави думи на българите и им пожела здраве, сила и повече вяра в Господ. По-късно той излезе пред българския храм и седна между хората. Обядва заедно с тях и не пропусна да похвали готвачите, най-вече за вкусния богородички курбан.
Изпълниха се масите пред Храма. Бяха застлани с цветовете на българския трибагреник. Прекрасната българска скара, майсторски направеният курбан и миризмата на печено агнешко се усещаха отдалеч. Както всяка година и тази полякинята от съседната къща побърза да си вземе за вкъщи. "Помислих, че сме пропуснали празника ви - каза полякинята, затваряйки големия си супник - на този ден и ние празнуваме заедно с вас и вашата прекрасна българска супа".
По традиция всяка година българските жени на този ден носят направени домашни сладкиши, баници и различни вкусотии, които се раздават на хората като десерт с празничния обяд. Диди Кулова беше направила една тава с интересна баница на равни парчета, която много се хареса. "Връщам се за още две парчета - каза наш сънародник - искам да стисна ръката на тази наша българка, покажете ми я. Баницата е много вкусна." Макар и традиционно, това са дарения за българския храм. За това тук е мястото църковното настоятелство да изкаже своята благодарност на всички, които се включиха с даренията и помощта си в подготовката на празника.
Поизгубеното доверие към българския храм бавно се възвръща. Грозните седем годишни съдебни битки, изправили българи срещу българи, накараха доста хора да се отдръпнат. И тъй като е доказано, че доверие лесно се губи, а трудно възвръща, ще потърпим. Новият свещеник постепенно набира самочувствие в голямата ни общност и успешно започва да се вписва в живота на храма. Дай Боже скоро да има желаещи да влязат в управлението. Да дойдат с любов, желание, мисли и вяра за доброто на българския храм. Хора с чисти помисли, чиста съвест и най-вече дълбоко вярващи християни.
Следващото значимо събитие в живота на храма е "Храмовият празник", който ще бъде в съботния ден на 22 октомври. Много приятно желание изявиха за този ден популярни наши музиканти. Те пожелаха да свирят и пеят безплатно, изказвайки своята съпричастност към затрудненото положение на храма. Можем да им благодарим предварително.
До нови срещи в българския православен храм "Св. Иван Рилски - Чудотворец". Той е отворен за Вас, всеки Божи ден от 9:00 сутринта до 5:30 вечерта.

 

Добри Карабонев
кореспондент на в. "България"


Четете още:

🔴 Филм на преподавател от ЮЗУ спечели трите големи награди на фестивал в Прага

🔴 Първи фестивал на православната музика ще се проведе в Троянския манастир

🔴 Млади български заварчици са сред най-добрите в професията в света





Източник: Bulgaria Weekly





Коментари

горе