За първи път България влезе в световната класация на университетите на THE




За първи път България влезе в световната класация на университетите на Times Higher Education (THE). Тя беше публикувана на 21 септември в 23 ч. българско време.

България присъства с един университет - Софийския. Той е след първите 800, в графата "801+".

Също за първи път в 12-годишната история на престижната класация Великобритания измества САЩ от първото място. №1 тази година е Оксфордският университет, който измества петкратния лидер - Калифорнийският технологичен институт - на второто място в подредбата за 2016/2017 година.

Класацията, в която тази година включва 980 институции от 79 държави, се изготвя на база 13 индикатора, обединени в пет области: обучение (среда за учене); изследвания (брой, приходи, репутация); цитирания, международен облик и приходи. Оценките за обучение, изследвания и цитирания имат по 30% в общата оценка. Международният облик съставлява 7.5% от общата оценка, а последните 2.5% са за приходите.

10 държави влизат за първи път в класацията, която тази година обхваща 980 институции при 801 миналата година. Те са: Алжир, България, Коста Рика, Хърватия, Грузия, Кувейт, Филипините, Шри Ланка, Тунив и Венецуела, предаде OFFNews.
Много от тези нови за класацията институции се нареждат на местата между 200 и 800, където обикновено доминират страните от BRICS (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) и бързо развиващите се икономики, въпреки че трябва да се отбележи, че Бразилия и Русия имат по 11 нови представителя.

България със Софийския университет се нарежда сред университетите с показатели след първите 800.


Четете още:

🔴 Раздадоха хиляди трибагреници в Деня на независимостта

🔴 Избухва Горноджумайското въстание

🔴 СЕДМИЧЕН ХОРОСКОП - 23-29.09 - Промени за Овена





Източник: Актуално





Коментари

горе