Голяма нощна музика завладява Правец



Правец ще бъде за осма поредна година домакин на фестивала "Моцартови празници 2012" от 16 до 19 август. Отново в програмата са включени млади и талантливи оперни певци, утвърдени имена от световния музикален афиш и доказани поп и джаз изпълнители. Осмото издание ще се проведе за първи път на специално построена открита сцена пред хотел "Риу Правец ризорт" на брега на живописното езеро. Втората сцена е уютната зала на читалище "Заря 1895", а галаконцертът ще бъде на площада в града.
Моцартовият шедьовър "Сватбата на Фигаро" - спектакъл на Държавна опера Бургас, ще бъде основен акцент в програмата. Съзвездие от български оперни изпълнители ще се изяви в солистичните роли, участват хор, балет и оркестър на Бургаската опера. Диригент е Лучано ди Мартино, режисьор - Павел Герджиков. Изтъкнатата хореографка Боряна Сечанова ще ни въведе чрез изящните изразни средства на танца в музикалната интерпретация на композитора Христо Петков на музиката от операта "Дон Жуан" на Моцарт. Спектакъл, в който балет "Арабеск" ще представи необикновено съчетание на опера и танц с нестандартен авторски прочит. Диригент е Георги Патриков.
Талантливият български танцьор и хореограф Сергей Арендар в тандем с едно от най-ярките имена - познавач на българските и световните модни тенденции проф. Любомир Стойков, ще пресъздадат танцово модно дефиле, в което главно действащо лице е оперният костюм и неговата история от Моцартовата епоха до наши дни.
Ще бъде излъчен видеозапис от спектакъла на Римската опера "Дон Жуан", режисьор Франко Дзефирели, с участието на Дарина Такова. Почитателите на оперното изкуство ще могат да присъстват на "Среща с автограф" с голямата оперна певица, оставила ярка следа на световния оперен небосклон. Водеща ще бъде проф. Боянка Арнаудова.
За третата фестивална вечер е предвиден грандиозен галаконцерт в съпровод на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Максим Ешкенази. Ще прозвучат увертюри от опери на Моцарт, избрани Моцартови арии, дуети и ансамбли ще бъдат представени от златните оперни гласове Баясгалан Дашням, Даниела Дякова, Диана Василева, Калуди Калудов, Кирил Манолов, а виртуозният цигулар Веско Ешкенази ще ни потопи в магията на симфоничното творчество на гениалния композитор с първа част от неговия Концерт за цигулка номер 5.
Дани Милев ще представи новата си композиция за глас и цигулка по музика на Моцарт отново в дует с Веско Ешкенази. Творбата е написана специално за Моцартовите празници и ще бъде изпълнена за първи път на галаконцерта. Участват още джаз майсторите Михаил Йосифов секстет с атрактивна програма, подчинена на Моцартовата мания... Карнавално пиршество с "бароково меню" от ястия, музика, танци и костюми ще сложи финалния акорд на осмото издание на Моцартовите празници, които са под мотото "Една голяма нощна музика".
Фестивалът е под почетния патронаж на министъра на културата Вежди Рашидов и на посланика на Република Австрия Герхард Райвегер, организира се от сдружение "Моцартови празници Правец`04" и община Правец. Оперната прима Христина Ангелакова е артистична директорка на проявата, съобщи БГНЕС.



Източник: Дума





Коментари

горе