Македонски българи канят български и македонски държавници на честване на Илинденско-Преображенското въстание



Навършват се 109 години от Илинденско-Преображенското въстание – знаменателно събитие в историята на Македония и Одринско и патриотичния народен порив за свобода и национална независимост. По този повод, на 21 юли 2012 г., събота, от 11 часа, в Смилево, Република Македония, ще се проведе тържествено честване, организирано от Българския културен клуб – Скопие (БККС). Като част от програмата на честването ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Дамян Груев.

Както е известно, Илинденско-Преображенското въстание е масово народно въстание, организирано и ръководено от Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО), връхна точка в националноосвободителното движение на Македония и Одринско, които по силата на Берлинския договор от 1878 г. остават в пределите на Османската империя. Въстанието избухва на 20 юли 1903 г. (Илинден) в Битолския революционнен окърг. Само за няколко дни то обхваща всички населени пунктове в планинските местности на Битолска, Леринска, Костурска, Охридска и Кичевска околия. Кулминационна точка на въстанието става превземането на гр. Крушево и прокламирането на Крушeвската република. На 6 август въстанието избухва и в Одринско. Въстаниците освобождават множество селища в Странджа планина и крайморските градове Василико и Ахтопол.

Въстанието достига апогея си с обявяването на Странджанската република, просъществувала 26 дни. В Родопския край на Одринския революционен окръг въстаническите чети приковават значителни неприятелски сили. В освободените селища е установена революционно-демократична власт по примера на Крушевската република. В Серския революционен окръг въстанието е насрочено за 14 септември (Кръстовден), но избухва по-рано. Изключително ожесточени сражения се разразяват в Мелнишко. Драматични сблъсъци между въстаниците и турските войски следват и в Серско, Драмско и Горноджумайско.

БККС е поканил на честванията в Смилево президентите и министър председателите на Република България и Република Македония, видни общественици и политици от двете страни, евродепутати, кметове, представители на местната власт, дейци на науката и културата. В тържеството ще участват ансамбъл „Гоце Делчев“ и певицата Любка Рондова.

БККС се надява, че проявата ще бъде принос в благородната кауза за развитие на добросъседски отношения между Република Македония и Република България и съхраняване на общото ни културно историческото наследство. Тържественото честване в Смилево е замислено като една от първите стъпки за практическо реализиране на Резолюцията на Европейския парламент относно прогреса на Република Македония, където настоятелно се препоръчват съвместни чествания на исторически събития, представляващи част от общата история със съседните страни.

След неотдавнашната шумна промоция в Р. Македония на антибългарския пропагандистки филм „Трето полувреме“ и канонадата от антибългарски материали в македонските медии (атакуващи също министър-председателя Бойко Борисов и неговото изявление по темата), македонските българи смятат, че отдавна е време уважението към паметта на дедите ни да постави ново позитивно начало в отношенията между двете страни – в духа на традиционните народни добродетели и европейските ценности.



Източник: eurochicago





Коментари

горе