"Св. Ал. Невски" става център на пешеходна зона




По-малко автомобили в центъра на София цели нов ремонт, планиран от Столична община. Ключови места в града ще бъдат затворени за движение на коли и превърнати в зони за разходка с 40 млн. лв, пише Economic.bg.

Катедралният храм „Св. Александър Невски“ е паметник на културата, чийто площад от години е предпочитано за шофьорите кръгово кръстовище и паркинг за автобуси. Сега, ако искате да разгледате храма, трябва внимателно да се огледате и в двете посоки, защото тук трафикът винаги е интензивен. Скоро обаче „господари“ ще са единствено пешеходците, туристите и младоженците.
По план цялото пространството пред паметника трябва да се превърне в място за отдих и разходка. В споделена зона за пешеходци и велосипедисти предстои да се превърне и улица „Цар Иван Шишман“. В бъдеще идеята е за цяла верига от пешеходни зони.
„Група от пешеходни връзки, които да свързват площадните пространства, улиците, историческите центрове, за да може да се създаде един пешеходен маршрут”, коментира главният архитект на София Здравко Здравков пред Нова тв.
В мащабния ремонт, започващ от догодина, се включва подмяна на настилките, ново улично осветление и нови пейки. На 10 централни места в града ще са разположени и безплатни Wi Fi зони.


Четете още:

🔴 45 години „На всеки километър“ – легендата от малкия екран.

🔴 Ако си дал - Емил Димритов

🔴 Колко натурални са натуралните сокове?





Източник: Кмета





Коментари

горе