Бургас вече има светещ 15-метров кръст



Един от символите на Бургас – огромният метален кръст на връх Шилото край кв. „Меден рудник” отново свети след повече от 12 години пауза. Връх Шилото е най-високата кота на Бургас.

Монументът е създаден от скулптора Руси Стоянов и е светил само за официалното откриване.

Възстановеното осветление е по идея на общинския съветник от ГЕРБ Калояна Живкова, която внесе докладна записка в местния парламент. Предложението беше подкрепено от всички политически партии.

Известният с нестандартните си идеи Руси Стоянов, който вече не е между живите, бе замислил 15-метровия кръст да бъде видим от различни точки на града през деня и нощта. С монтажа на съоръжението са били разположени специални прожектори вани, които са осветявали, под определен ъгъл, кръста.

„ Монументът вече се вижда от киломентри и от различни точки на града”, коментира Калояна Живкова.

Заедно с колегата си Пеньо Мечков на място са видели как е монтирано новото съоръжение. Малките прожекторни вани са сменени с една голяма, която е поставена странично и осветява изцяло монумента. Той се вижда от километри, от различни точки на града“, коментира Калояна Живкова, която е член на културната комисия в местния парламент.

Надяваме се, че 12 години по-късно няма да станем свидетели на нови вандалски прояви, които да лишат от светлина внушителния монумент“,  допълни Живкова.

Следващата стъпка е мястото около кръста да се превърне в минипарк, който да бъде посещаван от бургазлии и гости. Оттук се открива неповторима гледка към Бургас през езерото Вая.


Четете още:

🔴 Плевен събира пари за паметник на Емил Димитров

🔴 Преди 69 години комунистически палачи убиват с чукове Никола Петков

🔴 Б. Димитров: В Македония редовно оскверняват български паметници





Източник: 24 часа





Коментари

горе