Къщата на Флинстоун посреща туристи в Лещен (СНИМКИ)



Селата Лещен и Ковачевица са едни от най-предпочитаните за селски туризъм на територията на България. Двете села са разположени на 7-8 км едно от друго, на двайсетина километра от Гоце Делчев и 120 км от Благоевград. Нависоко в планината, те са запазили в себе си очарованието на миналото, което е в пълен унисон с простиращата се величествена природа. Магията на Лещен

Лещен привлича гостите с магията, която се носи от старите къщи - автентични, запазени още от Възрожденската епоха. Част от тях са реставрирани и в тях могат да се настаняват гости. Желаещи има по всяко време на годината. Лещен прилича на пейзаж от приказките, независимо дали е пролят, лято, есен, или зима. Хазяите пък гощават почиващите с местни специалитети, които приготвят с екологично чисти продукти, пише "Марица". 

Истинско приключение е да се шмугнеш покрай къщите и да хванеш някоя калдъръмена пътечка. Именно такава води до прословутата Глинена къща, или т. нар. "къщичка на Флинстоун" . Всеки турист, посетил Лещен, не пропуска да се отбие през нея. Архитектурата  напомня "каменната ера" и почти никога не остава празна - винаги се намират желаещи да прекарат една незабравима нощ под нейния покрив. Цената на това удоволствие е 120 лв. - толкова струва цялата за вечер. Тези, които не могат да си го позволят, пък не пропускат да си направят фотосесия пред нея. В селото има и запазена църква и килийно училище. Докато се разхождаш по неравните улички, любезни жители веднага са готови да те заговорят. "Как сте, хареса ли ви, до Глинената къща ли се качвахте?".

Кръчмите също са запазили духа от старите епохи. Столовете са дървени, масите са с бродирани покривки, а тоалетните - в избата. В някои от тях дори не се предлагат безалкохолни напитки, а само собственоръчно направен сок от малини.

Ковачевица пази духа на миналото

Селото възниква от опитите на местното население в Родопите да отърве помохамеданчването. Жителите бягали в най-непристъпните кътчета на планината, за да търсят спасение. По време на Възраждането Ковачевица се превърнала в просветен център, а през 80-те години на миналия век е обявена за исторически и архитектурен резерват. 

Легендата, която дава името на селището, е свързана с жената на преселника ковач Марко - Гина Ковачевица. След смъртта му тя била търсена за съвет и помощ от много свои съселяни, така че станало като нарицателно да се казва: "Отивам при Ковачевица", когато някой тръгвал към махалата на ковача. Преданията свързват името с реални личности, които са съществували в миналото и са се запазили в народната памет.

Посетителите на селото не отстъпват на брой от тези на Лещен, въпреки че пътят до Ковачевица е още около 8 км. Всеки, който се озове там, усеща запазилия се дух от миналото. Интересът към историческото богатство, съчетано с величествена природа, е неистов. Над десетина къщи и хотелчета приемат под покривите си.

Тези, които са имали радостта да посетят двете места, ги определят по един и същ начин: "Времето е спряло, но това го прави истински Рай" и "Това са най-красивите места в България. Връщаш се във времето и това е прекрасно".

И двете села са предпочитани за екотуризъм от много български политици, актьори, журналисти и тв водещи. Редица филмови продукции снимат част от кадрите и сцените си в Лещен и Ковачевица. Половината снимки на един от най-успешните български филми - " Чужденецът", са били в Лещен, а другата половина в Париж.

Тези две села събират в себе си историческо минало, удивителни природни гледки и архитектура, която все по-рядко може да бъде видяна в България. Ако сте любители на екотуризма, съчетан с обогатяване на културата и духа - това е вашето място.


Четете още:

🔴 Ковачевица се върна в миналото с Първия детски фолклорен сбор (СНИМКИ)

🔴 На 10 км от Ардино дяволът се оглежда в Арда

🔴 Бургас вече има светещ 15-метров кръст





Източник: Блиц





Коментари

горе