Карнавално велошествие оцвети столицата и се сля с Extreme Fest на София



Пъстро Карнавално шествие с велосипеди оцвети столичните паркове и булеварди за да се слее с продължаващия вече втори ден в Княжеската градина Extreme Fest. Събитието се организира от Фондация „София – Европейска столица на спорта“ и Столична община, като всички активности отбелязват Европейската седмица на спорта и откликват на желанието София да става все по-спортна, модерна и красива.

Цветното Карнавално велошествие започна с мини празненства и много усмивки от две начални точки. Едната бе в „Западен парк”, другата – „Зоопарк”, където се събраха стотици желаещи да се включат и да направят със свежи и колоритни идеи почивния дена по-интересен и забавен.

На сборните пунктове имаше много музика, карнавална украса, бои за лице, карнавални ленти, балони. Организирано бе и безплатно обучение за безопасно придвижване с велосипед в града – експерти разясняваха основните правила, които трябва да бъдат спазвани в града и консултираха участниците за възможни веломаршрути, които да използват в ежедневието си. Специалистите съветваха децата да бъдат по-отговорни колоездачи, след това бяха и съдействащи лица по време на придвижването на колоната.

Първият маршрут премина от входа на Западния парк по бул. Сливница до Лъвов мост, през Мария Луиза и по жълтите павета пред Народно събрание до Княжеската градина. Вторият лъч стартира от Зоопарка по ул. Сребърна до Хладилника, после по бул. Н. Вапцаров до ТВ Кула и през Борисовата градина до финалната точка.

През цялото време двете групи бяха съпроводени от теглени от колела музикални платформи и бяха приветствани от хиляди столичани. След пристигането в Княжеската градина Велокарнавалът стана част от програмата на единствения в София Фестивал за екстремни спортове – Extreme Fest. Пъстрото множество се сля с участниците и гостите на Феста, последваха импровизирани състезания и конкурси за „Най-атрактивен велосипед, за „Най-атрактивен костюм“ и за „Най-колоритен малчуган“.

Много от с колоездачите се включиха в събралите най-много овации и интерес изпълнения върху въздушна възглавница. През целия ден не секна колоната от желаещи да направят атрактивен скок и номер във въздуха преди да се приземят върху огромния надуваем дюшек. През цялата сутрин неизменно до баскетболната площадка да наблюдава изявите на най-малките бе президентът на БФ Баскетбол Георги Глушков, сред официалните лица бяха и общинските съветници Анатоли Илиев и Николай Николов.

В следобедните часове Extreme Fest продължава с бънджи скокове, тест райд на велосипеди Макс Байк, лонгборд, бабъл футбол, състезания по скейт, БМХ и ролери, стена за катерене, скокове върху Airbag, баскет турнира 3Х3, демонстрации по гимнастика, бойни техники и таекуондо, както и презентации на деца от фехтовална Академия „Васил Етрополски“ и възпитаници на Клуб „Историческа фехтовка“. Повечето от тези активности ще продължат и в неделя след 12 ч.

Участниците и гостите на събитието могат да се разхладят със свежите плодови напитки Strike, предоставени от Best Fruits, а за многобройните награди са се погрижили и от фирмите за спортна екипировка Runners и Spalding.

В дните на Феста по алеите на Княжеската градина е позиционирана  постоянната мобилна изложба на София – Европейска столица на спорта „София Фото Спорт“. Под мотото „Емоцията е повече от победата“ уникални фотоси припомнят вълнуващи мигове и колоритни фигури, оставили трайна следа в развитието на българската столица. Целта на изложбата е да запознае повече хора с личности и събития с важно значение в историята на спортна София. Представените пана с техните професионални фотоси са част от признанието на поколенията към тези, които не спират да предизвикват себе си и природата чрез спорта.

Фестът ще завърши в неделния следобед с насроченото за 18 ч. уникално мотошоу. С огромен интерес се очаква супер екшънът от дрифт, карт и мото-стънт изпълненията от професионалисти, които ще вдигнат адреналина със своите атракции и трикове на две и на четири колела. Майстор пилотите от СК „Mirafiori“, водени от дрифт шампиона Александър Язов ще представят висша техника, за целта ще се изградят две конструкции и малък мост, а един болид ще бъде вдигнат да виси във въздуха. За първи път ще има шоу на коли на две гуми, наред с номера на четириколки. Зрителите ще могат да се насладят на изпълненията на Николай Върбицалиев, републикански шампион на картинг и единственият български пилот във Формула Рено.

* * *
„Европейската седмица на спорта“ е инициатива на Европейската комисия и се органзира за втора поредна година в 31 държави от стария континент. Проектът в България е съфинансиран по Програма Еразъм + на Европейската комисия. Целта на инициативата е да се насърчат всички хора, без значение от тяхната възраст, занимание и спортни умения, да бъдат физически активни.

Повече за събитието можете да намерите на www.sofia2018.bg и в специалната Facebook страница на адрес: www.facebook.com/events/138781539905108


Четете още:

🔴 Правят музей на хайдутството и Делю войвода в Златоград до родната му къща

🔴 Манастирите на Краище – Новото Светогорие! Храмов празник на Гигинския манастир "Св. Козма и Дамян"

🔴 552 туристи се качиха на Трапезица с фуникуляра в първия ден от откриването на крепостта





Източник: sportal





Коментари

горе