Честит имен ден на Сергей!




На днешния ден православната църква чества успение на преп. Сергий Родонежски чудотворец.

За него легендата разказва, че този велик чудотворец (със светско име Вартоломей), живял през XIV век и оказал огромно влияние върху монашеството в цяла Русия.

Св. преподобни Сергий Радонежски се родил в знатно и благочестиво семейство. Думите от Писанието: “Още от утроба на Тебе съм оставен; от утроба майчина ми Ти си мой Бог” били напълно оправдани още от раждането на свети Сергий, защото от първите дни на живота си той учудвал всички с постническите си навици: в сряда и петък, когато са дните на пост, той отказвал да приема мляко от майка си, отказвал и тогава, когато в постни дни майка му е яла месо. Забелязвайки това майката напълно престанала да яде местна храна.

Седемгодишен, свети Сергий тръгнал на училище и изпитвал от цялото си сърце жажда за учение, но то не му се отдавало: учителите го наказвали, приятелите му се подигравали и това предизвиквало у момчето голяма скръб. Дни и нощи то се молело на Бога да просветли разума му, така че да може да учи.

Веднъж, търсейки в полето загубен кон, Сергий срещнал един възрастен монах и излял мъката си пред него. Старецът го изслушал съчувстващо и виждайки чистото сърце на момчето се помолил на Бога за него, и след това му казал: “Дете мое, отсега Бог ти дава да напредваш в учението и да надминеш своите братя и връстници.” След това му дал парченце просфора и добавил: “Вземи и изяж това. То ти се дава по благодат Божия и за да придобиеш разум да разбираш Светото Писание.” От този момент свети Сергий започнал да показва огромни резултати в учението. И до днес мнозина прибягват към неговото молитвено застъпничество, когато търсят успех в учението или искат да придобият духовна мъдрост.

Днес своя имен ден празнуват всички с името Сергей.


Четете още:

🔴 ТОЛКОВА СА ЕФТИНИ И ДОСТЪПНИ И ВСЕКИ ГИ ПОДЦЕНЯВА! ТЕЗИ ЗРЪНЦА СМЪКВАТ КРЪВНОТО ЗАВИНАГИ!

🔴 Всеки я пие, но си има едно важно правило! Благодарение на него се вталих с 6 килца - при това се храня като преди!

🔴 Как да намерите любовта според зодията:Овен-следвайте своята интуиция, Везни-опитайте да бъдете по-решителни





Източник: pia-news





Коментари

горе