Лили Иванова: Аз съм една заклета българка и затова пея само на български език



За примата, която вдъхнови Васил Горанов и "Лидл - България" в проекта "Заветите на историята", един от най-големите българи е Атанас Буров
До 5 часа сутринта в петък стотици млади хора влизаха на една необичайна изложба във Велико Търново, съобщава кореспондентът на "24 часа"

Само за една нощ - на 22 срещу 23 септември, бе представен проектът "Заветите на историята". Примата на българската естрада Лили Иванова е вдъхновител на художника Васил Горанов, сдружение "Българска история" и " Лидл - България" за оригинални картини и албум, които изобразяват моменти от българската история.

"Тя винаги е била творец с интерес към историята Всъщност Лили Иванова е инициатор на събитието. Разглеждайки историческите картини, тя беше впечатлена и каза: "Васко, защо да не ги съберем всички тези картини и да направим една изложба?", разказа художникът Васил Горанов. Затова сред картините в празничната вечер бе и рисуваният от него портрет на певицата.

"Когато той ме покани да взема отношение към този проект, се стреснах и не знаех как да реагирам. Не съм нито историк, нито оратор и не зная докъде имам право да се изказвам на подобна тема. Наистина съм прочела и имам доста книги, свързани с историята, подвига и величието на много българи! Личности с достойнство и родолюбие. За съжаление, много от тези факти липсват в учебниците. Народ, който не помни и не почита своята история, герои и минало, няма бъдеще!"

Личното послание на Лили Иванова стоеше под масления ѝ портрет. Само за една нощ - от 21,30 ч до зори, в затъмненото пространство на изложбените зали "Рафаел Михайлов" стотици ценители се докоснаха до "светлите петна" в българската памет, както художникът определи посланието на експозицията.

Лили Иванова пристигна около 22 ч, но почитатели с букети я очакваха пред портрета ѝ час преди това. Няколко пъти те прекъсваха с аплодисменти думите на голямата Лили. "За мен е изключително удоволствие да присъствам тук, макар че се чувствам доста неловко, защото не съм чак толкова велика и голяма, колкото един творец като Васил Горанов", направи комплимент на автора тя.

"Искам да ви кажа, че един от моите любими българи е роден на 8-10 км от Търново - в Горна Оряховица. И това е един голям българин - Атанас Буров, за него е една от любимите ми книги. Искам да го знаете и да се гордеете, че той е от вашия край. Чувствам се малко неудобно, защото не се вписвам в атмосферата, аз не съм критик, не съм художник, аз съм просто една певица. Винаги казвам, че съм заклета българка и затова пея само на български език", допълни тя.

Микрофона пое изпълнителният директор на "Лидл - България" Милена Драгийска, която отбеляза с усмивка, че разменя микрофон за цвете, и поднесе на Лили червена роза. "Ние нямаме и няма да имаме никога такъв принос за историята, за изкуството, за културата, какъвто имат изобразените на тези картини, които носят толкова много история, нито пък блестящото настояще, което имаме благодарение на Лили Иванова, на Васко Горанов. Ние имаме скромен организационен принос за това, което ще видите, и го правим, защото имаме отношение към българската история, култура и изкуство. Искаме само едно - тя да става достояние на повече българи. Когато ние знаем откъде сме тръгнали, имаме самочувствието да вървим напред и това е ролята на "Лидл", каза Милена Драгийска.

30 картини на Васил Горанов, рисувани през последните 10 г., бяха изложени при специално осветление само в нощта на 22 срещу 23 септември във Велико Търново. Платната са собственост на частни колекционери, които безкористно ги предоставят за събитието. Картините са част от над 60 репродукции, включени в исторически албум "Заветите на историята". Към тях има увлекателни кратки текстове, разказващи за изобразеното събитие или личност. Дело са на Иван Кънчев и Марио Мишев от сдружение "Българска памет". 23-годишните висшисти по международни отношения и политология са заети с разпространението на ценната книга, чиито първи екземпляри получиха гостите.

Цялото събитие е подготвяно от февруари специално за 22 септември, част от програмата на община Велико Търново за 108-годишнината от обявяване на независимостта на България. "Искаме всичко да е ексклузивно, за нас празникът е само един и той има огромно значение", обясни Васил Горанов.

44-годишният автор е завършил живопис във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" в класа на проф. Николай Русчуклиев. По-голямата част от творчеството му е посветено на сюжети, пресъздаващи българската история. Нещо повече, платната не са плод на абстрактно въображение, а претендират за висока степен на историческа достоверност.

Рисувайки всяка картина, художникът изучавал задълбочено конкретното историческо събитие. Четял историческа литература и художествените творби на Антон Дончев, част от които са илюстрирани с негови творби. "За всяка една картина се правят възстановки на костюми, на оръжия, стрели, копия, щитове, на конската амуниция. Обличаме моделите с тях и след това се работят скици. На мен ми е достатъчно да видя как стои тази униформа, да се усети движението. Аз материализирам усилията на целия екип", обясни Горанов. Зад проектите му стоят още бизнесменът Ивелин Михайлов и Александър Въчков. Те правят възстановките и костюмите от останали стенописи и древни хроники, артефакти и археологически находки. Всяка една картина е късче от историята, казва Горанов и води към "Обявяването на независимостта на България". Върху платното са образите на цялото правителство на Александър Малинов около Фердинанд в църквата "Св. 40 мъченици". Казва, че не се изживява като див националист, а иска да разтвори страниците от историята, осветени по театрален начин, за да може да привлече вниманието на хората. Според него младият човек на XXI в., който се занимава да лови покемони, иска нов прочит на великото ни минало.

В момента Горанов работи по пресъздаването на крепостта Сердика. След това предстои пълна възстановка на Царевец от птичи поглед, която също ще оживее върху платно на Васил Горанов.


Четете още:

🔴 Честит празник, Добрич!

🔴 Честит имен ден на Сергей!

🔴 ТОЛКОВА СА ЕФТИНИ И ДОСТЪПНИ И ВСЕКИ ГИ ПОДЦЕНЯВА! ТЕЗИ ЗРЪНЦА СМЪКВАТ КРЪВНОТО ЗАВИНАГИ!





Източник: КРОСС





Коментари

горе