Слагайте на консервите нови капачки и истински оцет



Безспорно консервирането на плодове и зеленчуци е доста трудоемко и отнема време, усилия и ресурси. Резултатът обаче си заслужава, но трябва да се спазват някои основни правила.

Най-често използваният метод за консервиране е използването на вакуум. Това става, като затворените буркани се нагряват във вода, съдържанието им се надига, а при последвалото охлаждане се свива отново. Образуваният по този начин вакуум съхранява зимнината.

Другата възможност е консервиране чрез мариноване. То отнема по-малко време, но пък не е подходящо за всеки продукт. При сладката консервирането става с варене на плодовете в сироп от собствените им сокове и захар.

Много е важно бурканите за зимнината да бъдат идеално чисти, като след измиване се оставят да се отцедят и изсъхнат сами. Задължително е капачките за зимнината да бъдат нови или предварително стерилизирани. Това може да стане с изваряване и ако се пропусне, бомбиралата туршия е почти сигурна. Такъв е резултатът и ако се правят опити за икономии и вместо натурален оцет се слага имитиращият го синтетичен продукт на основата на Е260. Няколкото стотинки по-малък разход не си заслужава поемането на риск.

В зависимост от продуктите консервирането отнема различно време - от няколко минути до часове. Препоръчва се върху бурканите да залепите етикет с годината на производство, за да не стане после объркване. По принцип зимнината се съхранява годна до 2-3 години. Ако след изстиване на бурканите забелижете, че капачките на някои от тях са се надигнали, значи не са били добре затворени и консервирането е компрометирано. Съхранявайте зимнината на сухо, тъмно и прохладно място.

Рецепта за

домашна лютеница

Необходими продукти: 20 кг чушки, 10 кг домати, 5 кг патладжан, 1 л олио, сол, захар и подправки по желание. Може да се сложат и 1-2 кг моркови.

Приготвяне: Доматите се смилат през машинка за мелене. Пиперът се изпича, обелва и смила през месомелачка с желаната големина на парченцата. По същия начин се постъпва и с патладжана. Морковите се сваряват и смилат.

Първо се слага доматеният сок да поизвари, докато намали обема си наполовина. Прибавят се останалите зеленчуци. След като сместа ври 1 час, се добавят сол, захар (може и мед - вкусът става уникален). Подправките се слагат към края, като класически са черен пипер, кимион или чесън, счукан с магданоз.

Лютеницата е готова, когато сложената в чиния една супена лъжица смес не отделя червеникава течност и прави в тавата “път”.

Ако лютеницата е по-рядка, се изисква повече стерилизиране след напълването на бурканчетата - поне 30 минути.


Четете още:

🔴 Любовта между Сун и Марин е легенда в Китай

🔴 Оттатък, Василе

🔴 Братя художници спасяват изчезващи породи животни





Източник: 24 часа





Коментари

горе