Хижа на годината 2016



Конкурсът “Хижа на годината” се провежда съвместно с портала planinar.org. В първия етап посетителите предложиха до три от своите любими хижи, като имаха възможност да оставят коментар или препоръки за хижите и конкурса. Във втория етап продължиха десетте хижи, събрали най-много предложения. Гласуването продължава до 2 октомври, а хижата, събрала най-много гласове, ще бъде обявена по време на фестивала “Дни на предизвикателствата”.

Хижа на годината 2016

КАКВО КАЗАХА ХОРАТА, ГЛАСУВАЛИ В ПЪРВИ ЕТАП НА КОНКУРСА:

“Бих искала хижите да си останат хижи, не хотели. С билков чай, не от пакетче, наред със сготвените супи, нека има място за огън и скара, където умореният и изпълнен с емоции турист да си приготви храната и намери нови приятели.” meri_ka@abv.bg

“Когато се отдават хижи за стопанисване, да се взима под внимание отзивите от туристите и при нужда да се вземат безкомпромисни решения за общото благо, както на планинарите, така и на планината. Защото да си хижар не е професия, а призвание.” brankoban@abv.bg

“Нека продължават да се поддържат добре хижите, за да има посещаемост, по-голяма от досега.” kristina.tanchova@abv.bg

“Когато си в планината, ако е възможно, да не се озовеш пред заключена хижа. И ако може поне мъничко нашите хижи да се доближат до словенски, италиански и австрийски.” svelev@abv.bg

“От все сърце препоръчваме на всички прекрасни хижи в България (а те всички са такива наистина, защото се намират на уникални места, зареждащи и радващи сърцето) да имат стремежа и мотивацията да поддържат една нормална хигиена и чистота. Така ще бъде още по-приятно на всички туристи, както и на самите съдържатели на хижата!” dimitrova_70007@mail.bg

“Обикаляме много и никога не съм имала големи изисквания за условия в или около хижите или за храна, защото е изключително трудоемкa работа и вярвам, че всеки прави нещата по най-добрия начин, по който може. Не мога да приема лошото отношение на хижари. Тяхната дейност е за и заради туристите, а в същото време да се отнасят негостоприемно с тях.” tonka.stoyanova@mail.bg

“Предлагам сдружението на винарите да отпуска квота безплатно вино на всяка хижа :)” darko_dimitrov@abv.bg

“Нека хижите останат домове за туристите, а не място за печалбарстване.” il57markow@gmail.com

“Всички хижи са хубави, ако хижарите са сърцати хора и напълнят мястото с добра енергия и гостоприемство.” idimitrov@abv.bg

“За всеки турист, мисля си, е най-важно топлото посрещане и отношение на хижарите след дългия преход или лошото време в планината. Разбира се, и условията имат значение – или по-точно, не какви условия се предлагат, а хигиената в хижата. Цената може би остава на последно място по значимост, но все пак трябва да се има предвид, че сме отишли на планина, а не хотел.” shady_@mail.bg

ДЕСЕТТЕ ХИЖИ, КОИТО СТИГНАХА ДО ФИНАЛНИЯ ЕТАП НА КОНКУРСА

хижа Мазалат

Хижа “Мазалат”
Стара планина, местност Мандрището
Надморска височина: 1521 м
Масивна двуетажна сграда с капацитет от 64 легла с вътрешни умивални и външни санитарни възли. Сградата е водоснабдена, електрифицирана от агрегат, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня и столова. В района има две дървени бунгала с общ капацитет 30 места с външни санитарни възли и умивални.

хижа Рай

Хижа “Рай”
Стара планина, в подножието на Райското пръскало
Надморска височина: 1430 м
Масивна триетажна сграда със 120 легла, с вътрешни и външни санитарни възли и външна баня. Сградата е водоснабдена, електрифицирана от собствен генератор (агрегат) и ВЕЦ, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня, столова със 75 места и лавка, където има готвена храна и напитки.

хижа Амбарица

Хижа “Амбарица”
Стара планина, местност Дълги дял
Надморска височина: 1503 м
Състои се от две сгради с общ капацитет 111 легла, санитарните възли в новата хижа са вътрешни, а в старата – външни. Сградите са водоснабдени и електифицирани, отоплението е с печки на твърд гориво. Разполага с туристическа кухня, столова и лавка.

хижа Ехо

Хижа “Ехо”
Стара планина, местност Железни врата
Надморска височина: 1675 м
Двуетажна сграда с капацитет 42 легла, с етажни бани и тоалетни. Водоснабдена и електирифицирана, с отопление с печки на твърдо гориво. Разполата с туристическа кухня и столова, лавка и бюфет.

хижа Мургана

Хижа “Мургана”
Стара планина
Надморска височина: 1470 м
Двуетажна сграда, с баня и санитарни възли на всеки етаж. През зимата се отоплява с локално парно на дърва, има и добре обзаведена кухня и столова с камина. В близост е и “Туристическата спалня“, която е ремонтирана и разполага с 18 легла, кухня със столова и камина, баня и санитарни възли.

Снимка: Иван Миразчийски

Снимка: Иван Миразчийски

Хижа “Козя стена”
Стара планина
Надморска височина: 1562 м
Масивна триетажна сграда с капацитет 92 места с етажни санитарни възли. Водоснабдена е, електрифицирана от агрегат, а отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа столова.

хижа Тъжа

Хижа “Тъжа”
Стара планина
Надморска височина: 1520 м
Двуетажна постройка с капацитет 100 места, водоснабдена и електрифицирана. С вътрешни и външни санитарни възли и отопление на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня и столова.

Снимка: Георги Димитров

Снимка: Георги Димитров

Хижа “Иван Вазов”
Рила, местност Пазардере
Надморска височина: 2300 м
Масивна двуетажна постройка с прилежащи бунгала и капацитет 98 човека. С вътрешни санитарни възли, кухня и столова, електрифицирана и водоснабдена от собствен мини ВЕЦ.

хижа Яворов

Хижа “Яворов”
Пирин, местност Поляните
Надморска височина: 1740 м
Новата хижа разполага със 70 места, в стаи със самостоятелни и общи санитарни възли. Отоплява се с централно парно, има постоянно топла вода, а към хижата работи и ресторант. Старата хижа, ремонтирана и обновена през 2012 г., разполага с 21 легла и има туристическа столова. И двете хижи работят целогодишно.

Заслон Тевно езеро

Заслон “Тевно езеро”
Пирин, в източния край на Тевно езеро
Надморска височина: 2512 м
Двуетажна постройка със столова на първия етаж и общо спално помещение на втория с нарове за 30 човек, с външни санитарни възли. Електрифициран с генератор, предлагат се топли храни и напитки.

Не пропускайте да дадете своя глас за любимата си хижа – гласувайте до 2 октомври тук!

А как една необитаема постройка се превръща в уютен дом в планината – четете повече в брой ЕСЕН 2016 на Списанието. Търсете го в началото на всеки нов сезон, четири пъти в годината, в спортните магазини, книжарници, големите търговски центрове, разпространителската мрежа в цялата страна и всички обекти на ОМV, Lukoil, Eco и Shell, както и по репове и супермаркети в България. Или просто се абонирайте, толкова е лесно.

ЕСЕН 2016


Четете още:

🔴 Жените често и страдаме от проблеми с коленете, болки в краката, болка в гърба, а причините са близки! Необходимо е да ги знаете!

🔴 Диетолог: Здравето е ред, а болестта безпорядък!

🔴 Идват силни магнитни бури! Ето кога ще ни мъчат и кои са най-застрашени





Източник: 360mag





Коментари

горе