Учителят Тео: От малък Теньо печелеше олимпиади



Проф. Попминчев, обявен от нобелисти за най-перспективния млад учен в света, и брат му пишат нова квантова азбука. В Шейново, където живеят родителите им, научиха от “24 часа” за признанието

Като ученик проф. Теньо Попминчев редовно печелел медали от олимпиади и конкурси по физика. Имал бронзови медали от международни олимпиади по физика в Пекин и Осло. Това разказа за “24 часа” неговият тогавашен класен ръководител - знаменитият учител по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев.

Той не е изненадан, че някогашният му ученик е в класацията на жури от нобелови лауреати като един от десетте човека в света с най-голям потенциал да направят големи научни открития в бъдеще. Като автор на най-съвършените рентгенови лазери Теньо заедно с по-малкия си брат Димитър пише нова квантова азбука - азбуката на ярките квантови рентгенови лъчи, каза преди време пред “24 часа” Теодосиев. Проф. Попминчев има 5 публикации в най-авторитетните в света списания за наука: “Пейдър” и “Сайънс”. Двамата братя, които днес работят в Колорадо, САЩ, са негови възпитаници.

Новината за поредното признание на проф. Попминчев в науката се разнесе бързо в казанлъшкото село Шейново, където живеят родителите на братята физици - Калина и Веселин. В понеделник те пътуваха към Полски Тръмбеш, откъдето е майката, за да оправят там семейни дела. Затова пък братът на Веселин - Барьо Александров, чиято къща е в съседство, сподели как трудно намерил броя от събота на “24 часа” с публикацията за племенника му.


Четете още:

🔴 Достойният българин Атанас спаси 11 души, охулиха го, уволниха го, поболя се и умря (Обзор)

🔴 Детската железница в Пловдив с 35-годишна история! Знаете ли я?

🔴 Дом високо в планината: хижа ЗАГАЗА





Източник: 24 часа





Коментари

горе