Българка спечели престижния конкурс "Джордже Енеску" в Букурещ



Конкурсът за пианисти в румънската столица донесе историческа победа за България - 23-годишната Виктория Василенко е не само първата българка, която достига до финала на състезанието, но и единствената жена, допусната до полуфинал в изданието тази година. Сред тримата финалисти тя бе единствената европейка. Конкуренцията включваше Такума Ишии от Япония, който спечели втората награда и Данор Кинтерос от Чили, завършил трети в класирането.

Конкурсът "Джордже Енеску" 2016 беше в четири специалности: цигулка, виолончело, пиано и композиция. Журито на клавирната категория, водено от Габриел Тачино (Франция), беше съставено от именити пианисти като Дана Боршан (Румъния), Волфганг Манц (Германия), Питър Донохо (Великобритания), Алън Уайс (САЩ), Андрей Писарев (Русия), информира БНР.

В историята на престижното състезание за пианисти са останали имената на победители като Елизабет Леонская, Раду Лупу, Дмитрий Алексеев.

Освен първата награда, която е в размер на 15 000 евро и дава шанс за престижни концертни участия, Виктория Василенко спечели и специалната награда на Букурещката филхармония "Джордже Енеску" и диригента Джон Акселрод, с които тя изпълни Концерт за пиано и оркестър №1 от Йоханес Брамс на финала в неделя вечерта в прочутата концертна зала Атенеум в Букурещ.

Много съм щастлива и горда, че спечелих. Благодаря на всички за подкрепата. Голямата работа сега започва - написа щастливата победителка в профила си във Фейсбук. Виктория Василенко е от музикантско семейство, преминала е обучение в НМУ "Любомир Пипков" - София при Антонина Бонева и проф. Стела Димитрова-Майсторова, във Висшето училище "Кралица София" в Мадрид в класа на проф. Дмитрий Башкиров и в Международната академия за пианисти край езерото Комо в Италия, а в момента е студентка в Нов български университет и ще продължи в престижния музикален колеж "Кралица Елизабет" в Брюксел, Белгия.


Четете още:

🔴 Учителят Тео: От малък Теньо печелеше олимпиади

🔴 Достойният българин Атанас спаси 11 души, охулиха го, уволниха го, поболя се и умря (Обзор)

🔴 Детската железница в Пловдив с 35-годишна история! Знаете ли я?





Източник: 24 часа





Коментари

горе