Родните места, които впечатлиха света



България може да се похвали с красива природа, богата история и уникални забележителности, които впечатляват хората по света.  Немалко български градове и природни красоти са намирали място сред най-красивите в Европа и в света. Подбрахме 10 от тях:

1. Синеморец



Красивият плаж на българското черноморско село бе препоръчан като един от най-добрите в Европа за 2016 от британския туристически портал Rough Guides. Според редакторите на изданието това е едно от най-добрите места, където човек може да открие спокойствие на българското Черноморие.  Повече за класацията и за Синеморец – тук. 







2. Пловдив


С хилядолетната си история Пловдив е един от най-старите градове в света. И определено привлича вниманието на чуждестранните туристи. Тази година българският град се нареди сред трите най-добри европейски дестинации за 2016 в класацията „Най-добра европейска дестинация за 2016” (Best european destination 2016).  Повече за класацията – тук. 

Пловдив попадна и в класация на туристическия портал Travel + Leisure на най-интересните европейски дестинации, а миналата година популярният туристически пътеводител Lonely Planet го постави на 6-то място в топ 10 на градовете за 2015. 


3. Копривщица


По-рано през годината японска класация нареди Копривщица сред най-красивите кътчета в Европа. Българският град попадна сред 30-те най-красиви места на Стария континент. Японската класация няма поредност и целта й е да популяризира атрактивни малки кътчета в Европа сред японските туристи.  Повече за класацията и за Копривщица – тук. 

Британският вестник Telegraph също оцени очарованието и красотата на родната Копривщица. В началото на 2016 публикува класация най-красиви градове в Европа (топ 30), сред които нареди и българския град.






4. Велико Търново


През 2014 италианският вестник „Република“ постави Велико Търново сред най-хубавите градове в света, построени на високи склонове. Във фотосесия, озаглавена „На островърха планина или отвесно над морето – градове съкровища“ ежедневникът поставя на първо място Велико Търново, следван от гръцкия манастирски комплекс Метеора, Ронда в Испания и Рокамадур във Франция. 

Друга класация също нареди родния град сред най-красивите в Европа. Велико Търново е един от 25-те най-красиви населени места в Европа според класация на World Inside Pictures. 


5. Деветашка пещера


Според туристическия портал PlacesYoullSee.com Деветашката пещера e една от най-забележителните в света. Тя е на 18 място от топ 53 „спиращи дъха пещери в света“. Деветашката пещера се намира близо до село Деветаки, община Ловеч. Тя е сред най-големите пещери в България.


6. Созопол и Аладжа манастир


Тази година Созопол и Аладжа манастир попаднаха в американска класация на най-интересните, но подценени места в Европа. Ето какво написа за Созопол порталът thrillist.com – автор на класацията: „Древният Созопол се намира на брега на Черно море и е един от най-старите градове в България. Датира още отпреди времето на Древна Гърция. В Стария град все още са запазени калдъръмените улички и характерните къщи”.  А ето част от представянето на Аладжа манастир: „Издълбан в скалите в Североизточна България, древният Аладжа манастир е един от най-езотеричните християнски манастири в Европа”.  Повече за класацията – тук. 

Созопол е в топ 25 на най-добрите тайни кътчета с плаж за бягство от ежедневието според туристическия портал Travel + Leisure. 






7. Банско


Според класация на британския вестник  Telegraph Банско е едно от най-добрите места за живеене в света. В нея зимният ни курорт е класиран на трето място след испанската област Андалусия и френската Гаскония. След Банско, на четвърто и пето място са съответно Парма и Париж. Чистият въздух, възможността за каране на ски и здравословният начин на живот са най-големите предимства на Банско според британската медия. 


8.  Рилски манастир


Миналата година популярният туристически пътеводител Lonely Planet нареди Рилския манастир сред топ 500 дестинации на планетата, които всеки трябва да види, преди да умре.  Повече за Рилския манастир – тук. 


9. Национален парк „Пирин“


През 2015 международната издателска компания Condé Nast постави Пирин на четвърто място в класацията си на най-красивите природни паркове в света, които човек трябва да види, преди да умре. Ето какво пишат за Пирин от Condé Nast: „Пирин се отличава със стотиците редки растителни видове, включително такива, които виреят по каменистите склонове от Плейстоцена (между около 1,8 млн до преди 11 500 години). Пирин е най-известен с над 70-те си ледникови езера, но там също може да се види огромно разнообразие от диви животни, като вълци, мечки, бухали, кълвачи и др.“.


10. Болата


Каварненският залив „Болата” е сред най-красивите в света.  От 2013 заливът е пълноправен член на Клуба „Най-красивите заливи в света”. Намира се в северната част на Българското Черноморие край село Българево и е част от резерват Калиакра. 


Четете още:

🔴 Българка спечели престижния конкурс "Джордже Енеску" в Букурещ

🔴 Учителят Тео: От малък Теньо печелеше олимпиади

🔴 Достойният българин Атанас спаси 11 души, охулиха го, уволниха го, поболя се и умря (Обзор)





Източник:





Коментари

горе