Измамниците плъзнаха и в olx, вземат пари дори когато са купувачи



Най-различни измами чрез сайтове за продажба на коли, обяви и дори страници за запознанства дебнат в българското онлайн пространство.

Общото между тях е, че разчитат на социалния инженеринг - манипулативна техника, която заблуждава хората. Популярен остава и фишингът. При него човек вкарва паролата си в огледална страница на достоверен сайт.

Измамниците никога не провеждат комуникацията в сайтовете, в които е качена обява, дори самите те да са я публикували, обясняват полицаи.

Няма

ограничение

в типа продажби

- може да са както на коли и земеделска техника, така и на имоти. Подвизават се и в сайтовете за запознанства и чат програми като скайп.

Една от най-големите измами става в сайта за продажба на коли autoscout24.com. Българин си харесва “Пежо 5008” и пише на посочения мейл - britshipLtd@live.co.uk. Връщат му отговор, че трябва да заплати половината сума и колата ще бъде пратена в България. Нашенецът го прави, но получава ново писмо - застрахователите променят условията и трябвало да се плати цялата сума. Купувачът изпълнява условието и от другата страна спират да му отговарят на мейлите, разказва криминалист.

В български сайтове за продажба на коли също има измамници. Тяхна жертва е потребител, харесал си “Форд Куга” в сайта auto.bg. Той пише на обявения мейл - dr-prof-miguel@hotmail .com. След това превежда 30% от сумата, или 2700 евро. Продавачът му иска и останалата сума - 6300 евро. Този път не заради застрахователите, а заради изискване в законодателството. Човекът плаща и с него се свързват по телефона. Обясняват му, че има грешка в изчисленията и трябва да доплати още 1170 евро. Дори го

заплашват със

съд, преди

мъжът да

преведе парите

и комуникацията да спре, а той да подаде жалба в полицията.

Отскоро има и нова мода. Ползват се сайтове за обяви като olx.bg и базар.бг. За разлика от ауто.бг, който е чужд сайт с българска версия, ползваните сайтове са изцяло родни.

Измамникът публикува обява, че продава нещо, след което с него се свързва кандидат-купувач. Казва му се, че трябва да се плати чрез paypal. Но за да мине цялото плащане обаче, той трябва да им преведе определена сума. Направи ли го, комуникацията обикновено се преустановява. Въпреки това някои измамници са толкова ловки, че успяват да измъкнат крупни суми дори от продавачи. Българка пуска обява, че продава пиано в olx. Получава есемес за него, а на екрана пише Kate Jonny. След няколко съобщения Кейт обяснява, че ще плати през пейпол.

Уточнява, че по-късно щяла да преведе цялата сума от 759 евро.

300-те евро се искат под предлог, че са транспортни такси. Жената се върза и изгоря с 600 лв., казва спецполицай.

Дори

схема с бежанци

е сред

използваните

от измамниците

в интернет. Софиянец пуска обява, че продава имот. Получава мейл на английски език, че сирийци, които бягат от война, се интересуват от него.

“Имам 16 млн. долара в кутия, ще ти я изпратя”, написал “бежанецът”. Парите били защитени със специален код, който да отвори дигиталния сейф.

“Запиши кутията на твое име, ще ти дам 30%”, пише лъжливият мигрант. В замяна иска мъжът да му изпрати всичките си лични данни, сканиран документ за самоличност, домашен адрес и телефонен номер, което той прави. С тях измамникът може да изтегли кредит, както и да използва данните за други измами, включително за получаване на пари от друга престъпна дейност.

Сайтовете за запознанства също са доста използвани от различни измамници за социален инженеринг. Мошениците ползват скайп и започват чат, за да спечелят доверието на хората. Представят се за служители в американската армия. Скоро започват да искат пари за различни неща. Настояват да се изпратят през платформите “Мъниграм” и “Уестърн юниън”.

През април Filip Breedlove (“Дишам любов” - от англ. ) от “американската армия в база в Кабул” пише на българката Даниела. Използва 3 профила - gohaan7, pihilip.breedlove- и philip.breedlove2312. “Ще ти изпратя кутия, пълна с бижута”, пише Филип и иска 1950 паунда. Даниела ги изпраща в Лондон и повече не вдишва любовта.

Макар и позабравен, сайтът sladur.com също е игрално поле на измамниците. Denis Ham се свързва с младата българка Силва и ѝ обяснява, че е американец, работещ в нефтена компания в Афганистан. Бързо мести разговора в мейла и дава адреса си - denishamg@outlook.com. Отново променя игралното поле, като този път избира скайп с адрес goodtime1980. Лъже момичето, че иска да инвестира в България. Схемата с кутията отново се появява. Дори изпраща снимка на сейфа с размери 40/45/37 см на момичето. Твърди, че ще ползва “дипломатическа куриерска система”, защото си има проблеми с банките в Афганистан.

Denis действително праща кутията на 8 март. Ден по-късно “дипломатическият агент” Owen Alexander с мейл officialdepartment @diplomats.com съобщава на Силва, че е пристигнал в Лондон, платил е 16 хил. евро за кутията, която Силва трябва да получи, но тя трябва да му прати 2800 евро. Сумата била, за да не сканират кутията. Мошеникът праща сканиран документ, наподобяващ американски паспорт, и иска от Силва копие на личната ѝ карта. Силва изпраща парите чрез “Мъниграм”. Пуска и преводи за 4500 евро към Того на името на Ben Moor с цел осигуряване на лиценз за съдържащите се в кутията бижута и злато.

След като е дала парите, повече не може да се свърже с Филип, Бен и “дипломатическия агент”.

Популярният в миналото фишинг все още е актуален. При него измамникът прави огледална страница на известен сайт и я ползва, за да ни примами да въведем паролата си. Той я получава и източва банковата ни сметка.

Най-често такава измама става по мейлите. Писмото, уж от пейпол, ни съобщава за новата база данни. Спешно трябвало да въведем паролата и потребителското си име, за да не закрият акаунта ни. Дори основателят на пощата abv.bg Христо Христов се връзва на един от мейлите и едва спасява парите си.

Схемата се върти често и във фейсбук. Измамниците разчитат, че в съобщенията ни в социалната мрежа сме споделили с близък или роднина данните за онлайн банкирането си.

Най-добрите фишинг специалисти обаче удрят пощите на хората. Човек ги ползва за неща от социални мрежи и бизнес контакти до онлайн банкиране. Така могат и да се извършат най-много измами само с един удар, тъй като мошеникът просто натиска “забравена парола” и получава писмо на мейла, с което да създаде нова и да влезе където иска.


Четете още:

🔴 От земите на прабългарите в Италия до Велики Преслав с велосипед

🔴 Родните места, които впечатлиха света

🔴 Българка спечели престижния конкурс "Джордже Енеску" в Букурещ





Източник: 24 часа





Коментари

горе