Старият град



По каменните улички на Стария град, където времето сякаш е спряло и се носи магия, каквато никъде другаде няма, ще откриете не просто красива архитектура и история. Ще откриете радост! Той е разположен върху три от хълмовете на Пловдив – Небет тепе, Джамбаз тепе и Таксим тепе. Архитектурният резерват носи античния дух на миналото, където не един и двама са споделяли последния си залък, творили са и са обичали. 

Тръгвайки по паветата от Джумаята нагоре по ул. " Съборна", ще срещнете голям избор от антиквариати, гостилници, прекрасни старинни къщи от българското Възраждане, запазили духа на времето, църкви и храмове, красив амфитеатър, внушителни крепостни стени, езически храмове, терми, акведукти. Великолепието им ще ви впечатли и лесно ще го запечатате в съзнанието си.

Там се намира прекрасният Античен театър, който е един от най-ценните паметници на богатото археологическо наследство на Пловдив и България. В него и днес се провеждат редица културни прояви, сред които – Верди фестивал и Международният фолклорен фестивал, както и много концерти и представления.

В Стария град ще имате възможността да огледате отблизо невероятни разкопки, антични, средновековни и възрожденски паметници, музеи и галерии с ценни експонати и много живопис. В къщите-музей са творили най-големите български художници, като много от тях носят имената им и представят работите им.

Там ще видите и Крепостната порта Хисар капия, внушаваща романтика, която съществува от дълбока древност и днес се е превърнала в един от символите на Пловдив. Под нивото на калдаръма се намират основи, датиращи от римската епоха. Сегашният вид се определя някъде към Средновековието от ХІІ-ХІV век.

Ако обичате усещането, което носят историческите места, то там е вашето място. Старият град е изпълнен с енергията на миналото, там човек се потапя и губи представа за време. Романтика и вълшебство се носят по калдаръмените улички, виещи се измежду къщите-музеи и гостилниците.

Ако сте попаднали там лятото, просто вдишвайте аромата на смокините. Той е навсякъде. Също като историята и духа на Пловдив. Отъркайте подметките си по каменните настилки и потърсете Балабановата, Дановата, Куюмджиевата къщи, изгубете се в Георгиади, къщите на д-р Чомаков и д-р Антониади, запознайте се с Ламартин, Недкович, Хиндлиян, Жълтото училище, Етнографския и Историческия музей. Или просто се изгубете в резервата, ще бъдете щастливи!


Четете още:

🔴 600-годишен дъб кандидат за "Дърво с корен 2017"

🔴 Ива Дойчинова: Лесно ли е да си емигрант наистина?

🔴 Заселват Странджа с бежанци, местните готови за протест





Източник: lostinplovdiv





Коментари

горе