Защо в държавния "италиански лицей" учат само деца на номенклатурата?



Защо във финансирания от държавата Национален учебен комплекс с Лицей за изучаване на италиански език и култура учат само деца на висшата държавна номенклатура? Този въпрос е отправил независимият депутат Велизар Енчев към министъра на културата Вежди Рашидов по повод утвърдената практика на училището в столичния квартал „Горна баня“ да приема само деца на политици, на представители на едрия бизнес и културата.

Според Енчев това повдига въпроса за обективността при приема както в детската градина, така и в групите за основно и средно образование.

„Защо критериите за подбора на децата в този елитен държавен колеж фаворизират предимно деца на родители от висшата държавна номенклатура, политиката и едрия бизнес? Как е възможно деца от изброените по-горе социални категории да са най-надарени и отговарящи на изискванията за прием, като при това наблюдаваме как няколко поколения от едни и същи фамилии са абонирани за това училище? Защо данъкоплатците плащат скъпото образование точно на тези деца, чиито родители имат солидни финансови възможности“, пита още Велизар Енчев.

Според него, практиката в Италианския лицей е публично погазване на морално-етичните кодекси на образователната система.

Министърът на културата ще отговори на въпроса на депутата в пленарна зала на 30 септември.

 

Днешното училище в Горна баня започва историята си като експериментално на 19 ноември 1976 г. Тогава Министерският съвет издава решение за основаването му към тогавашния Комитет за култура. Идеята е на Людмила Живкова. В него трябва да се избистри моделът на съвременното българско училище, където изкуство, обучение и възпитание са едно цяло.

Още преди 10-ти ноември, по неписани правила, там учат децата на властта. През цялото му 34-годишно съществуване, въпреки всички промени, и днес в държавното училище се настаняват децата на т.нар. „български елит“.

 

Дългогодишен директор на училището е Величка Велянова.


Четете още:

🔴 И ДУМИТЕ СА МАЛКО - НЕВЕНА

🔴 Защо българите в ада нямат нужда от дявол

🔴 Един кът от България с истории за монаси, татари и епископска катедрала





Източник: epicenter





Коментари

горе