Ексклузивно по БНТ! Сензационна находка в старата българска столица Плиска!



Средновековната столица Плиска е била обитавана преди повече от хилядолетие преди новата ера - по времето, когато се е развивала културата на Микена и Египет, предаде БНТ.

За това свидетелстват находки от спасителни разкопки заради изграждащ се водопровод в града. На мястото бяха открити жилище от късната бронзова епоха и пещ, загряваща речни камъни. Според учените това доказва, че животът в града е започнал много по–рано от считаното досега.

Най-неочаквано археолозите попадат на полувкопано жилище и то на място, за което се е смятало, че е заселено след столичния период на Плиска. Теренът е не проучван досега, а уникалните артефакти са били само на метър и половина под съвременното ниво. Намерените фрагменти от керамика показват, че те са на 3300 години.

Янко Димитров, археолог от АИ на БАН - Шумен: Това, което се открива, са хранилищни съдове, изцяло изработени на ръка от груба глина, съдържа едри механични примеси, част от тях са т.нар. гирляндовидна пластична украса с езически дръжки.

На ограничената проучвателна площ учените откриха и следи от основите на дървена ограда и пещ с опушени от огън речни камъни. Хипотезата е, че това е древна славянска практика.

Янко Димитров, археолог от АИ на БАН - Шумен: У древните славяни е имало практиката да се поставят такива речни камъни в жарта на огнището и след като те се нагорещят се полагат в основата на дървен съд, на каца примерно, след това се пълни с вода и водата се нагорещява.

Предстои да се направи геофизично изследване на терена, защото то може да разкрие още неизвестни за историците данни.


Четете още:

🔴 Стилиян Петров все пак се завръща на терена

🔴 Хирург от ВМА извая дървени скулптури с моторен трион (СНИМКИ)

🔴 Идва златна есен: Градусите се покачват, но сутрините остават хладни





Източник: Petel





Коментари

горе