Храним с охлюви космонавти от НАСА



Ако някой си мисли, че няма печалба от животно, което не може да се върже, дълбоко греши. Доказват го не само пчеларите. Чрез своята компания Илиян Илиев изнася всяка година по 30 тона почистени охлюви. Месото се изкупува по 5 евро за килограм във Франция, а черупките се вземат за 1 евроцент. Близо 180 тона се пласират в съседна Турция, без да са почистени, а у нас потреблението не надхвърля 1,5-2 тона. Охлювите се събират ръчно по склоновете на Родопите в Кърджалийско, във времето от 10 май до 30 юни. Най-често събирачите са ученици, които успяват да си припечелят пари при изкупна цена 1 лв. за килограм.

В момента фермите за охлюви в България са над 200. След като се извади слузта от тях, те се преработват и от пречистения екстракт се създават хранителните добавки и козметични продукти. Всички те са сертифицирани, като интересът към тях е  огромен. Добивът на слуз става през септември, след което охлювите продължават нормалния си начин на живот. Специални системи и инсталации пречистват събраната слуз до екстракт, който се съхранява в хладилни камери при температура минус 20 градуса. Продуктите от охлюви се пласират в шест държави от ЕС, като в България потреблението също се засилва поради ефикасността им.

Лечебните свойства на охлювите се откриват още през древността. Специално при космонавтиката - екстрактът е изключително богат на колаген и еластин, коментира д-р Александър Долашки от Института по органична химия към БАН. Те действат благоприятно както на стомашно- чревния тракт и на опорно- двигателната система, така и на общото състояние на организма. Българският охлюв, благодарение на климата в страната, съдържа огромно количество биокомпоненти. Те се използват както в медицината, така и в хранително-вкусовата промишленост и козметиката. Месото им е изключително богато на протеини и е с по-малко мазнини, може би най-чистото месо от всички. Във фармацията от кръвта на охлювите се прави масово лекарство срещу рак на пикочния мехур.


Четете още:

🔴 ИВАН ВАЗОВ — „НА МАКЕДОНИЯ“

🔴 А твоите деди, Миленко, като какви умряха там – като сърби, като българи?

🔴 Премиера на българската песен за Детската Евровизия 2016 на 2-ри октомври





Източник: Марица





Коментари

горе