Защо са важни последните поливки на овошките?



Есента настъпва едва на 23 септември, но още от началото на месеца започнаха последните поливания на късните сортове овошки и беритбата на вече узрелите ранни сортове. Защо са толкова важни тези последни напоявания?

Късните сортове ябълки, круши, сини сливи, дюли и други оформят своя плод от края на август до първите три седмици от месец септември. От голямо значение за отличните вкусови качества, големината и външния вид на плодовете имат последните грижи, в които главен принос имат добре разпределените и преценени последни напоявания.

Разбира се универсална рецепта за това как да разпределим поливните моменти не може да бъде предписана. В зависимост от валежите през лятото, влажността на въздуха, дневните температури и ред други фактори се определят количеството вода за напояването на вашите плодови насаждения.

Там, където лятото е било дъждовно, почвата е достатъчно подготвена и може да не се полива. Ако обаче не е имало скоро дъжд и почвата е суха, е наложително веднага да се направи една поливка, съветват експертите от „Стабил Агро Трейд„.

Правилата при поливането:

  • Не се полива със студена вода, например от дълбоки кладенци. По-добрият вариант е да използвате съдове за напояване – лейки, кофи, разпръсквачки и др.
  • Не поливайте със силна струя вода и предпазвайте листата от мокрене.
  • Не нарушавайте създадените през лятото навици на растенията, а именно да се поливат рано сутрин и късно привечер.

Разбира се, трябва да се внимава и с продължителността на този късен период и последни напоявания, препоръчват от „Стабил Агро Трейд„. Не го удължавайте прекалено. По-високата влажност ще доведе до вторичен растеж на леторастите, както и преждевременно развитие на листни пъпки. Това от своя страна ще забави узряването на дървесината и има сериозна опасност те да не успеят да се закалят. При евентуална студена и суха зима, това може да доведе до измръзване на някои растителни части на плодовите дръвчета.


Четете още:

🔴 Храним с охлюви космонавти от НАСА

🔴 ИВАН ВАЗОВ — „НА МАКЕДОНИЯ“

🔴 А твоите деди, Миленко, като какви умряха там – като сърби, като българи?





Източник: Agronovinite





Коментари

горе