Горно Озирово: Проби първият фермерски пазар в Западен Балкан



Проби първият фермерски пазар в Западен Балкан.  Това е „Стрешер” фест в планиското село Горно Озирово, което се намира между Вършец и Берковица. Той се състоя в навечерието на празника на Божията майка и събра малки фермери и преработватели от района, които работят изключително с местни суровини.

Domati ot semeina ferma Vasilevi

Градинските домати от фермата на семейство Василеви в Берковица събраха заслужени овации

Събитието е прецедент за Северозападна България, защото за първи път от времето на прехода, местните производители набраха смелост да изложат продукцията си и да я продават директно на потребителите. Припомням, че до този момент във Видин и Монтана са били организирани многократно королоритни фестивали с приговяне на местни ястия, но те имаха етногафски характер.

От села и малки градчета

Това, с което ще се запомни фестивалът в Горно Озирово е и изключителният интерес от страна на местните хора, които бяха пристигнали от селата и малките градчета от целия район да пазаруват и да се забавляват.

Hora ot selata i gradchetata

Фестивалът събра хора от близките села и градчета

Всъщност „Стрешер” фест показа как именно трябва да се провеждат такъв тип изложения. В топлата августвоска вечер близо 1000 души пееха, танцуваха и пазаруваха с бодрите ритми на Берковската духова музика и местните фолколрни анасамбли. Без съмнение и никакво колебание може да се каже, че основното чувство, което буквално бе обхванало присъстващите е радост.

Музика, мед и сирене

Berkovskata duhova musika

Берковската духова музика весели народа до късно през нощта

 

Така с бодрата музика на Берковската духова музика народ се втурна да купува мед, сирена, градински домати, апетитно ухаещи късове печено агнешко и разбира се кебапчетеа, и къде, моля ви, без доброто старо, но отново възкръснало Ломско пиво.

Кино звезди, художник от Атон и енергийни босове

Любопитен акцент на веселбата беше присъствието на звездни имена от артистичиния и бизнес свят, които бяха гости на основния идеолог на събитието д-р Георги Езекиев. Сред тях бяха актьорът Веселин Калановски от тв сериала „Хотел България”, майсторът на четката Андрей Янев, чест гост на Атон, изписал няколко параклиса, автор на живописни композици и магическите акварели Вода, бившият собственик на „Съни филмс” Веселин Савов и настоящ вносител на италианско вино,

Mlechen rai

Сиренето-на-Млечен-рай-

 

енергийният бос от „Риск инженеринг” Георги Халев, представители на агробизнеса, сред които имаше фермери обработващи земя над 10 хил. дка от Северна България и др.

Veselin Kalanovski

Веселин Калановски от тв сериала „Хотел България“ бе един от гостите на фестивала

Гостите въодушевено се втурнаха да обикалят щандовете и да пазаруват фермерско сирене, мед и градински домати. Повечето от тях се оказаха не само любители на овчето сирене, но страстни почитатели на домашно приготвената лютика и бобена чорба, сервирана със свеж праз, който присъстваше в изобилие на трапезата, приготвен лично от майката на Езекиев.

Ekoprodukt

Вкусните сирена на „Екопродукт“

Често- често някой от тях притичваше до щандовете за печено агнешко, или вкусен селски хляб от фурната на съседното село.
Не вярвахме, че тук наистина ще се получи толкова истинско празнество, с толкова много хора и толкова положителни емоции, вдигаха наздравица те и поздравяваха домакина.

„Ломско пиво“, „Врачански грифон“ и „Ние, врабчетата”

На масата се лееше „Ломско пиво“, ракия, италианско вино, редом с това на изба „Врачански грифон”, един от участниците в събитието.

Lomsko pivo

Ломско пиво и вината на изба Врачански грифон не свършваха

Цареше веселба, хората танцуваха български хора, пееха заедно с дефилиращите по сцената певци, пазаруваха, щъкаха насам – натам. Носеха се ухания на скара, печено месо, качамак. Еуфория до късно под звездите, кацнали на небосвода над родния край на автора, създал шедьовъра „Ние, врабчетата”, Йордан Радичков…

До тук с латифундиите

Много е важно да се подчертае, че фестивалът е факт, благодарение на лични средства и личен труд на организаротирите. Няма съфинансиране нито от Министерство на земеделието и храните, нито от европейски програми. И това го прави още по-значим. Защото показва, че хората в този край в различна степен са осъзнали, че трябва да поемат оцеляването на бизнеса и живота си в свои ръце. При това става дума за района в Северозападна България, за който се смята, че е на изчезване.

med

Медът бе един от предпочитаните продукти за купувачите

 

А тенденциите и бъдещето, което се готвеше за него години наред, е тук да доминират основно най- едрите земевладелци и арендатори и незначително дребно и средно фермерство. Факт, който е публична тайна, добре известна сред средите на търговците на недвижими имоти и агросредите, независимо, че вече в новата Програма за развитие на селските райони има допълнителни точки за проекти, направени в Северозападна България.

Domashno kiselo mliako

Домашно кисело мляко

Тук е мястото да се спомене, че към инициативата са проявили интерес от Българско дружество за защита на птицитие, които по различни емропейски проекти, са помогнали много на местните животновъди и дребни фермери да преработват продукцията си и да я предлагат на пазара. Вероятно за следващото издание ще се включат и те.

Д-р Георги Езекиев

Georgi Ezekiev

Д-р Георги Езекиев е основният инициатор на фермерския фестивал, световноизвестен не само като лекар, но и с обществените си изяви

 

И така основният инциатор на събитието е д-р Георги Езекиев, световно известно име, не само сред средите на лекарите, но и с различните си обществени прояви. Самият той и по-специално семейството му в лицето на децата му има интереси в агробизнеса. Още миналата година той заяви в медиите, че има намерение да организира представяне на местните ферми, което да се превърне в традиция за района. „Трябва да сложим точка на обезлюдяването, на обезсърчаването в нашите села, защото преди две десетилетки животът тук бумтеше с пълна сила, а този край е родно място на много будни българи.

Sldkite na Rumi

Красиви момичета представят уникалните „Сладки на Руми“

Не може за земята и пасищата да получават субсидии хора, които дори не я обработват и нямат животни, а в същото време истинските стопани да бъдат притискани в ъгъла. Трябва да дадем шанс на младите хора, които идват след нас” е неговият коментар. 8 хил. лв. лични средства е дал д-р Езекиев за осъществяването на фестивала.

Pita domashno sirene na Ekoprodukt

Пита домашно сирене на Екопродукт

И е неслучайно в навечерието на Божията майка- 15 август, от почит и уважение към нейната святост. Мислехме да бъде на самя ден, но това е голям христянски празник и трябва да го уважим като такъв, допълни той.

Селски туризъм

Фестивалът показа, че малките семейни ферми, както и средните преработватели са жизенни в западния Балкан. Според Езекиев интересът към него само доказва, че събитието може да привлече хора,с интерес към селския туризъм в истинския смисъл на тази дума, и че следващата година трябва да има поне една или две къщи за гости в Горно Озирово, които да поемат част от желаещите да преспят в селото.

Kachamak

Сладки приказки докато водата за качамака кипне

 

В момента гостите ползват хотели във Вършец, който е на десетина минути път, известен балнеолечебен център. Езекиев подчерта, че неговата заслуга е предимно на ментор, а цялата организация на фестивала е от младите хора и най- вече на Руса Младжова, която е родом също от Горно Озирово.

Следващата година и техника за фермерите

Перфектната организация на фестивала от поканата и издирването на фермерите и преработвателите, до осигуряване на Берковска духова музика и фоклорните анасамбли, посрещане и настаняване на гости е изцяло заслуга на Руса Младжова, която е собственик на Коминакционна агенция Опус Адвъртайзинг . Целият този труд тя извършва напълно безплатно в обществена полза.

Kartofi ot Gorno Ozirovo

Картофи от Горно Озирово

Пак заради това, за да живеем по-добре, простичко обяснява тя. Сега ни беше за първи път, но фестивалът ще се превърне в традиция, следващата година смятаме да поканим и фирми, които продават техника, необходима за малките стопанства, са плановете на организаторите. Тя разказа, че една от най- големите трудности е била да убедят малките стопани да се осмелят да излязат и да продават продуктите, които произвеждат.

Skara

Без скара не може

Мнозина дори не знаеха какво точно и как да го направят, но нали затова сме заедно, за да си помагаме, обясни Руса Младжова.
А какво по- достойно от това да получиш пари за труда си и плодовете, които си произвел със собствените си ръце, попита д-р Езекиев.

Dunavskoto horo

Дунавското хоро

 

Нали така, Драги ми господине, какво по-достойно от това, както би казал, най- колоритният герой на Йордан Радчиков, Драги ми господине, пръкнал се от сенките на Западна Стара планина…

Домати, мед, сирене, Ломско пиво

На щандовете на фестивала бяха изложили продукцията си производители на мед от района и Никопол, зеленчукопризводители на местни сортове домати, селски чушки, краставици, лук, картофи, патладжан, люти чушки от Берковица и Горно Озирово, фермерско сирене от Горно Озирово и района, уникални сладкиши, фирмите „Екопродукт”, „Млечен рай”, „Ломско пиво”, „Врачански грифон”, „Гала”, селска фурна ?, Алпико Агро и Стрешер Агро и др.

Fermersko sirene

Овче сирене от Горно Озирово на ферма „Стрешер Агро“

„Стрешер фест – 2016” е под „егидата“ на три НПО „Еко Академия“, гр. Враца, „Долината на Черна“, с. Горно Озирово, и „Алианс за Северозападен успешен регион“, с. Горно Озирово),

Prosto lutika

Просто лютика, само чушки и домати

община Вършец и ПП Врачански Балкан,защото селото е в неговата територия и е част от “Натура 2000”;
както и Чех пласт, дистрибутор за Северозападна България на Bosch – Тонински Бош.

Автор: Светлана Трифоновска


Четете още:

🔴 Защо са важни последните поливки на овошките?

🔴 Храним с охлюви космонавти от НАСА

🔴 ИВАН ВАЗОВ — „НА МАКЕДОНИЯ“





Източник: Agronovinite





Коментари

горе