Морковите подобряват зрението само в комбина с желязо и цинк



Здравословното хранене е от изключително важно значение за тялото и организма. Приучаването на детето към полезни хранителни навици обаче е изключително трудна задача. Поради това родителите често прибягват към заучени хитринки, за да ги накарат да похапват плодове и зеленчуци.

Митовете относно здравословното хранене са много. Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен, спанакът ще ви направи силен като Попай и яденето на моркови ви помага да гледате в тъмното, са най-широко разпространените хранителни препоръки.

И докато първите две имат своето научно обяснение, то до момента не бе изяснено защо се смята, че морковите са толкова полезни за очите. Припомняме, че най-големите любители на оранжевия зеленчук – зайците, реално не виждат добре в тъмното.

В морковите се съдържат високи нива витамин А. Той има два вида – каротеноиди и ретиноиди. Първите са тези, които могат да повлияят положително на зрението. Ниското съдържание на витамин А пък може да доведе до нощна слепота и други проблеми с очите.

В миналото е проведено проучване, наречено Сините планини. В него учените се опитали да установят дали има връзка между приема на витамин А от морковите и подобряването на зрението.

Оказало се, че морковите помагат за подобряване на зрението, но само при някои. При онези от нас, при които влошеното зрение е следствие на възрастта, промяна на хранителните навици по никакъв начин не помага за възвръщането му.

Учените са категорични, че голямото количество моркови няма да подобри зрението ви кой знае колко. Това може да се постигне с балансирана диета с достатъчно количество витамин А, желязо и други провитамини.

Един от най-ранните признаци за недостиг на витамин А е намаленото нощно виждане. Хората обаче често го пренебрегват, докато не стане наистина тежко. Състоянието е най-характерно за хората в Австралия.

Изводът е, че е добре да похапваме моркови, за да си набавим витамин А, но ако искаме да подобрим своето зрение, е добре да приемаме и желязо и цинк.


Четете още:

🔴 Експертите са категорични, че тези 10 навика ви правят да изглеждате по-стари и затова ви дават повечко години

🔴 Деветте хранителни добавки, които бавно ни убиват

🔴 Горно Озирово: Проби първият фермерски пазар в Западен Балкан





Източник: gotvach





Коментари

горе