Зеолит - изключителен минерал с лечебни свойства



Зеолитът представлява естествен вулканичен минерал, съдържащ алуминиеви и силициеви съединения, който се добива в някои части на света. При изригване на вулкан се разпръскват голямо количество разтопена лава и пепел. Тъй като, много от вулканите са разположени в близост до море, немалка част от тази лава и пепел се вливат в морето. В резултат на химическото взаимодействие между пепелта от вулкана и солта от морето, се формират невероятни минерали като зеолита. Това обикновено отнема хиляди години.

Зеолитът приложение в индустрията, земеделието, за филтриране на водата, замразяване, строителство и … в алтернативната медицина.

Особен интерес представлява влиянието на зеолита върху здравето. Редица изследвания са направени в това направление и е установено, че този минерал притежава детоксикиращи и антиоксидантни свойства, намалява алергичните прояви и подпомага чернодробната функция. Също така, подпомага храносмилането и отстранява попадналите в организма токсични метали. Зеолит може да се открие под формата на таблетки и прах.

Какво прави зеолита толкова ценен?

Зеолитът е един от малкото минерали, притежаващи отрицателен електрически заряд, които се срещат естествено в природата. Освен това, притежава изключителна структура - съдържа големи, свободни пространства (или клетки), които осигуряват място за по-големите положително заредени йони, които попадат в тези пространства и се елиминират от организма с урината и изпражненията.

Наличието на електрически заряд е друг важен фактор. Силицият в структурата на зеолита е електрически неутрален, но алуминият носи отрицателен заряд, който създава заряд в цялата кристална структура. Тази структурна организация и наличието на отрицателен заряд, прави зеолита способен да улавя токсините в околната среда. Друго изключително свойство на зеолита е да отдава и приема катиони (положително заредени йони), което го прави естествено молекулно сито.

Важно е да се отбележи, че течната форма на зеолит е синтетична и е със силно понижени свойства, тъй като при нея е разрушена структурата на естествения минерал - ключов фактор за свойствата на зеолита!

Какви са ползите за здравето от зеолита?

При правилна употреба, зеолитът е безопасен и нетоксичен на всяко ниво – всички следи от минерала се елиминират напълно от организма в рамките 6 до 8 часа. Този минерал е изследван за външна употреба (под формата на превръзки и компреси) и вътрешно (през устата). Намира приложение за лечение на диабет, аутизъм, херпес, диария, махмурлук, за пречистване на кръвта, за детоксикация при попадане на олово в кръвта, средство за борба с вредителите и други. Има данни, че зеолитът притежава известна противоракова активност.

Премахва тежките метали и токсини: микронизираният зеолит има перфектна молекулярна структура за улавяне и премахване на тежките метали на организма, без да премахва нужните на организма йони и минерали. Клиноптилитът (природен зеолит) привлича положителни йони като калций, магнезий, калий, натрий и желязо, които пък след това могат да изместят тежки метали като кадмий, живак, никел и арсен и ги отстраняват безопасно от организма. По-малките йони, като живачните и тези на кадмия, се издърпват дълбоко в клетката на зеолита и здраво се закрепят, което осигурява безопасното им елиминиране. Много хора са усетили увеличаване на енергията и жизнеността след отстраняване на натрупваните в организма им тежки метали и токсини.

Помага за балансиране на рН на организма. Когато се въвежда микронизиран зеолит в организма, той привлича и след това буферира излишните протони (положително заредени частици), които повишават общата киселинност на организма и по този начин, прави средата неблагоприятна за развитие на патогенни микроорганизми.

Спира кървенето. Зеолитът контролира кървенето чрез абсорбиране на излишните течности от мястото на тъканите, като същевременно поддържа концентрацията на факторите на кръвосъсирването и тромбоцитната агрегация, което води до формиране на кръвен съсирек.

Противотуморна активност. Съществуват твърдения, че зеолитът може да помогне на тялото да се пребори с рака, но тези твърдения все още не са подкрепени от сигурни доказателства и проучвания с хора. Според някои лабораторни изследвания, зеолитът може да повиши нивата на протеини, известни със способността си да потискат туморния растеж. Освен това, води до експресия на супресорни протеини върху тумора и ограничаване на ефекта на свободните радикали (реактивните кислородни видове). При проучвания с животни, микронизиран зеолит е показал способност да намали разпространението на рака и да увеличи ефекта на приеманите медикаменти (доксорубицин) по време на химиотерапията. Липсват доказателства, обаче, че удължава живота при животни с рак.

Според данни базирани на научни проучвания, лабораторни изследвания и опити върху животни, противораковите свойства на зеолита се проявяват при директно инжектиране в тумора и няма същият ефект, ако се приемат през устата. Ефективността се обяснява с потискане (инхибиране) на протеин киназата. Зеолитите не са изследвани като лекарство срещу рак при клинични изпитвания с хора и зеолитите като добавки не са били одобрени като безопасни или ефективни срещу рак.

Други проучвания върху животни предполагат, че зеолитът притежава способност да повлиява имунната система, като може да я потиска и да я стимулира.

Колко време е нужно да се използва, за да настъпи видим резултат?

Трудно е да се даде категоричен отговор, тъй като всеки човек има различно ниво на токсичност, което се изявява по различен начин (от леки несъвършенства по кожата, до сериозни медицински проблеми). Освен това, всеки човек реагира по различен начин на лечение. Като обща препоръка е да се използва в продължение на 90 дни и след това, да бъде направена консултация с лекуващия лекар, който да установи степента на напредък.

Не приемайте зеолит, ако:

Приемате някакви лекарства: Зеолитите могат да се свързват с други вещества и да неутрализират стомашната киселина, което да наруши усвояването на някои лекарства или да намали действието им. Хелаторната активност може да предизвика намаляване на ефекта на лекарства съдържащи желязо, аспирин, тетрациклин, хинолони, както и да попречи на действието на някои химиотерапевтици и имуносупресивни лекарства. Антиоксидантното действие на зеолитите може да повлияе действието на химиотерапевтиците.

Сте претърпели трансплантация и/или приемате лекарства за потискане на имунната система: Пациенти, претърпели трансплантация на органи не бива да приемат зеолит таблетки, тъй като може да настъпи реакция на отхвърляне на трансплантирания орган.

Противопоказания и мерки за безопасност

Важно е да се отбележи, че предлаганият в търговската мрежа „течен зеолит” е със значително по-слабо действие, тъй като е синтетичен продукт, при който е разрушена структурата на естествения минерал и е нарушен отрицателният заряд на кристалната решетка – ключови фактори за полезното действие на зеолита! Всички публикувани научни изследвания са базирани на зеолит на прах.

Зеолитът не бива да се вдишва! Според проучване на Memorial Sloan Kettering Cancer Center вдишването на зеолит на прах може да предизвика мезотелиом (вид рак на белия дроб), подобно на вдишването на азбест! Други потенциални вредни ефекти от вдишването на зеолит са фиброза и пневмокониоза.

Да не се прилага течен зеолит директно в очите или ушите!

При прекомерна употреба зеолитите могат да променят йонният състав, рН и буферния капацитет на стомашно-чревния тракт. Ето защо, някои професионални експозиции следва да се избягват или да се минимизират.

При проучвания с животни е установено, че приемането на добавки зеолит увеличава серумите нива на калий с 20 %.

Зеолитът не е одобрен за лечение на всички заболявания и не е признат като конвенционално средство за лечение! Винаги, преди да използвате зеолит или продукти, които съдържат зеолит, като средство за алтернативно лечение се консултирайте с лекар!


Четете още:

🔴 Сокът от моркови регулира кръвната захар и предпазва от инсулт

🔴 Лесни пълнозърнести пърленки на тиган

🔴 Използвайте сок от лук, за да сгъстите веждите си





Източник: Фрамар





Коментари

горе