Специалистите: Какво ядем - лютеница или химичен деликатес с боя



Румен Бахов търси отговор на въпроса има ли домати и чушки в лютеницата

Филията, намазана с домашна лютеница, отива в историята. Знаем ли обаче какво купуваме от магазина и има ли неподозирани съставки в бурканчето?

Контролът е поверен на Агенцията по храните, но право на потребителя е какво ще избере. Оказва се обаче, че всичко зависи от волята на производителя. Румен Бахов провери има ли начин да ни пробутат картофен деликатес с цвят на домат и миризма на чушка? 

В магазините от години цари изобилието на фабричното производство. Цените започват от 1,10 лева и стигат до 7 лева. Но какво се крие под капачките на купешката лютеница? Отговорите от анализа в акредитирана лаборатория.

Браншовият стандарт, одобрен от Агенцията по безопасност на храните, регламентира състава на фабричната продукция. На практика колкото лютеници, толкова и рецепти. Стандартът е категоричен – във фино смляната лютеница най-малко 60% от консистенцията трябва да бъде чушки и домати. От браншовия съюз признават, че през годините някои лютеници са станали обект на законни алхимични опити.

„Има много аромати, които могат да заместят успешно натуралния продукт. Това е нещо, което се практикува в световната хранителна промишленост. Голяма част от тези аромати са естествени. И преди са се ползвали картофени нишестета, тиквени пюрета – това са често срещани естествени пълнители”, поясни Константин Ламбрев от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.

Нишестето обаче не трябва да надвишава 2,5% във фино смляната лютеница. То има доказани хранителни качества, но ако излиза извън нормата, ощетява купувача. Изненадващи се оказват резултатите от изследваните проби. Нишестето в бурканите е с до 2% над и или около нормата.

„Завишението не е толкова опасно. Просто в един момент лютеницата става крем. Тоест говорим за опит за измама на потребителя”, коментира Ламбрев.

Оказва се, че лабораторният анализ не може да установи точното количество съотношение и качество на вложените продукти – например чушки, домати, патладжан, моркови. Дали производителят е спазил стандарта или не – зависи от неговата добра воля.

Как д-р Камен Николов, началник на отдел „Контрол на храните” към Агенцията по храните, коментира каква лютеница има на пазара – гледайте във видеото.


Четете още:

🔴 Под Родопите се спотайва цял град със съкровища(Кога е построен и от кого?)

🔴 Боб със зеле и телешки кюфтенца

🔴 Когато за пръв път направих процедурата, малко скептично подходих, но като видях колко чистички и белички станаха! Уау!





Източник: Petel





Коментари

горе